≫ 

U Crnoj Gori tihi rat zbog slova Ś i Ź

Mnogi roditelji u Crnoj Gori ne žele da im deca uče slova Ś i Ź koja su uvedena u crnogorski jezik

  • 18
Dete, devojčica, škola, učionica, tuga, tabla, knjige, đak, đaci, učenik, učenici, učenica Mnogi roditelji u Crnoj Gori ne žele da im deca uče slova Ś i Ź Foto: Profimedia/imageBROKER

Ne smiruje se sukob oko jezika u Crnoj Gori. Poznavaoci prilika kažu da je to još jedna linija podele koje podgreva politika.

- Naš jezik je srpski. Pošto u našem bukvaru nemamo Ś i Ź, ja mislim da moja deca ne treba da uče ta slova - kaže za Dojče vele Matija Milačić dok sa ćerkom Nađom lista crnogorski bukvar.

Milačić je novinar i predsednik udruženja "Ćirilica" u Podgorici i smatra da se crnogorski jezik nasilno odvaja od srpskog. 

- Neki nastavnici čak kažu da moraju da pretrče ta dva slova. Jer i profesori su svesni da nemamo mnogo primera gde se koriste - dodaje Milačić.

- Ovde imamo primer za slovo Ź", kaže, pokazujući knjigu gde piše reč "Źenica". Kako kaže mala Nađa?  "Zjenica" - odgovara dete.

- Svi kažu zjenica - dodaje njen otac.

Sasvim drugačiju priču kazaće Novica Vujović, saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Pitanje fonema Ś i Ź problematizuje se iz kakvih politikantskih razloga ili nepoznavanja literature i stanja na terenu. Ti fonemi su opšta crnogorska karakteristika - kako u Baru, Herceg Novom ili Tivtu, tako od Pljevalja do Plava, Gusinja ili Berana - ističe Vujović.

Novinar Samir Kajošević kaže za da ni štampa ne koristi nova slova.

- Imali ste period tokom referenduma o nezavisnosti, period potrebe da se naglasi to novo crnogorstvo - kaže on.

- To je politička potreba da se ima nešto svoje, konkretno ta nova slova, da bismo se razlikovali od onoga gde smo bili do juče. Više je politički nego realan problem - kaže Kajošević.

Podsetimo, pre nekoliko godina roditelji su burno reagovali nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije crnogorskog Bukvara u kom su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź".

Video: Političar koji nikada nije izgubio izbore

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenija Babić

    19. decembar 2019 | 10:20

    Poručite Milu da može da sedi na tronu koliko god želi samo da prestane sa ovakvim pljuvanjem i skrnavljenjem Crne Gore i čestitog naroda koji tamo živi. Tragikomedija, horor, naučnofantastika, krimi i drama u jednom . Tužno na šta je spreman za malo prostora u medijažima ili mora da plaća ceh onih koji ga drže na vlasti.

  • Miraš

    19. decembar 2019 | 10:11

    Ima dosta Crnogoraca što u izgovoru koriste ova dva slova pogotovo na selu, ali to ne znači da ih treba uvesti u Azbuku i izmišljati neki novi jezik, jer je to Srpski.

  • majalena

    19. decembar 2019 | 10:39

    Nevjerovatno.Ś i Ź.Najjace je sto im je primjer za ź, koźji (kozji) sir i źenica oka (zenica).Evo imam 38 godina i nikad djeda nisam cula da kaze koźji, a imao je 100 koza.Debilizam.Blamiraju nas zestoko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA