• 14

Mali Deja je rasplakao region, a majka se još nije vratila: "Obećao sam da ću ga spojiti sa sekom"

Za Dejanovu priču svi smo čuli zahvaljujući Mladenu Karanu, novinaru iz Gornje Ravske kod Prijedora, gde je dolazio i mali Dejan, te je za tužnu sudbinu ovog dečaka saznao od njega lično

  • 14

Kada su početkom novembra mediji u BiH objavili priču o malom Dejanu Zoriću, plakao je ceo region. Mali Dejan ima 11 godina, živi sa ocem, bakom i dekom u trošnoj kući kojoj svakodnevno preti urušavanje. Majka ga je napustila, a sa sobom je povela ćerku, Dejanovu sestru. Ni posle skoro dva meseca od kada je priča odjeknula Balkanom, Dejanova majka se nije vratila.

Dečak je majku video svega dva puta nakon što ga je pre četiri godine ostavila i sa sobom povela njegovu mlađu sestru, koja mu mnogo nedostaje.

Za Dejanovu priču svi smo čuli zahvaljujući Mladenu Karanu, novinaru iz Gornje Ravske kod Prijedora, gde je dolazio i mali Dejan, te je za tužnu sudbinu ovog dečaka saznao od njega lično.

- Tokom leta je on dolazio u moje selo kod jednog mog komšije da bere maline kako tada reče "da zaradi sebi za školu". Tada mi je ispričao svoj život, odnosno svoju životnu priču koju su svi čuli nakon našeg priloga objavljenog na BN televiziji - rekao je Karan za Telegraf.rs.

U tom prilogu govorili su i Dejan i njegova baka Stana Zorić, kojoj je unuk jedina radost.

Suze dečaka nisu naterale majku da mu se vrati, a dečaka mnogo više boli što ne može da vidi svoju sestricu Dejanu. Kada je sam pokušao da stupi u kontakt sa majkom, naišao je na novo razočarenje.

- Pre sam svoju mamu našao na Fejsbuku, ima njena slika. Poslao sam zahtev za prijatelja, nije htela da ga prihvati - rekao je dečak, pa dodao: "Ja sam znao šta će biti, zato se nisam nikako ni osećao".

Priznao je i da ne zna šta bi joj rekao da je vidi. Jedino što zna jeste da bi je zamolio da mu vrati sestru.

Uprkos teškom životu i detinjstvu bez majke, Dejan nikad nije prestao da se trudi za bolje sutra. Dobro je i vredno dete, koje svakodnevno prepešači i po deset kilometara od kuće do škole u kojoj, uprkos svemu, postiže vrlo dobar uspeh.

Sada će ovom dečaku, kog život nije mazio, biti omogućeno da živi kao mnogi drugi njegovi vršnjaci, pošto se javilo mnogo ljudi koji žele da ovom dečaku pruže pomoć.

- Dejan je sada još u onoj staroj trošnoj kućici, ali zahvaljujući dobrim ljudima to neće ostati tako - rekao je Karan za Telegraf.rs.

Naime, u dečakovim rodnim Donjim Agićima kod Novog Grada počeli su radovi na izgradnji nove kuće i to na zemljištu koje je jedna tamošnja meštanka donirala malom Deji. Novi dom Zorića će se nalaziti u blizini stare kuće u kojoj Dejan živi sa bakom i dedom, a u kojoj nema vode i kupatila.

Sada će mališan imati gde da stavi i pregršt poklona koje je dobio od dobrih ljudi.

- Često je govorio da nema gde više da stavlja stvari jer je kućica u kojoj trenutno živi premalena - kaže Karan koji je mnogo pomogao da se život ovog dečaka promeni na bolje.

Dejan Zorić

Dejan Zorić i Mladen Karan; Foto: Privatna arhiva

Karan je sa kolegom Dariom Carićem organizovao jedan humanitarni koncert u rodnoj opštini Dejana Zorića, u Novom Gradu, gde je prodajom ulaznica prikupljen određen deo novca namenjen za izgradnju kuće.

- Mi imamo veći deo novca za ovaj projekat izgradnje kuće, a sav preliv koji bude biće oročen na računu i isplaćivaće se Deji kao jedan vid mesečne stipandije. Jer, kuća će biti urađena i ova akcija će imati svoj epilog, a isto tako želimo da nastavimo sa akcijom da Deji omogućimo normalan život i normalno školovanje - navodi on.

Naglašava da su Dejanove želje da ima kuću i da mu se sestra vrati i dalje iste, ali da se postepeno rešava stepenik po stepenik.

- Majka se nije javila i ja kao čovek, iako nemam još svoju porodicu, ne mogu to da shvatim. Shvatam razloge zašto je otišla, ali ne shvatam to da nema i ne želi kontakt sa vlastitim detetom - dodaje on.

Dejan Zorić

Priču o malom Dejanu čuo je ceo region; Foto: Privatna arhiva

Kaže i da je Dejanu dao jedno obećanje, ali da će mu za ispunjenje biti potrebna pomoć.

- Ja sam Deji obećao da ću ga spojiti sa sekom i za to ću potražiti pomoć Centra za socijalni rad i MUP-a i RS-a jer ne želim nikakve neprijatne scene od strane njegove majke - naveo je Karan.

Karan naglašava da je Dejan "školski test koji svi moramo da rešimo".

- Priznaćete, one njegove iskrene suze i onaj njegov anđeoski osmeh zaslužuju svu pažnju i podrušku jer Dejan nam je svima onaj školski test koji moramo da rešimo uspešno kako bismo položili ono najbolje u nama, a to je humanost - naglasio je Karan.

Video: Nađa prvi put ide na more i presrećna je: Dobila sam tablet da gledam crtaće!

(Telegraf.rs/N.Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlans

    O Boze, zato zena koja nosi dete pod srcem devet meseci moze da ostavi svoje dete, divan je decak, neka mu bog podari svu srecu u zivot, sto bi rekao Dostojevski, "Svi ideali ovog sveta nisu vredni suze jednog deteta" Dusa me boli, za dusom tog pametnog decaka, Boze daj mu makar ti srecu, zdravlje, i cuvaj ga od svakog zla u daljem zivotu

  • Н. С.

    Читам и плачем. Не могу да верујем да се то биће, што га је родило, није сажалило на његове искрене дечије сузе.?. Како може да живи тако сурова и бездушна?. Како је могуће направити разлику међу децом?. Једно прихватити, а друго тако сурово одбацити, и не желети га никако у својој близини. Иако сам Богу хвала мати ТРОЈЕ одрасле деце, такву бездушност не могу да разумем. Чиме јој се тако страшно замерио. И како дете може тако да се замери, неком ко га је родио?. ДРАГИ ДЕЈАНЕ ЖЕЛИМ ТИ СВУ СРЕЋУ ОВОГ СВЕТА. Тешко ће твоја мала душа прихватити ту сурову стварност живота. Али моли Бога да ти да снагу и стрпљење, и то ћеш ти издржати и израсти у доброг и честитог човека.

  • babs

    Imam sina isto godina kao ovaj malecki , ne mogu shvatiti da netko ostavi svoje rođeno i da ga niti za prijatelja na fb ne želi, to nije majka to ne može se uopce zvati ljudskim stvorom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima