≫ 

Oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska: Ne prihvata odgovornost za incidente

Navodi se da je MCP i pre, i odmah nakon usvajanja Zakona, "javno izražavala bojazan da će taj Zakon izazvati mnoštvo problema u crnogorskom društvu i produbiti ionako velike podele"

  • 4
CRNA GORA ZAKON VEROISPOVESTI Foto: Tanjug/Marija Petrović

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) poručila je da ne prihvata bilo kakvu odgovornost za incidente, navodeći da je sve što se dešava plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog naroda Crne Gore, prenosi RTCG.

U reagovanju Mitropolije crnogorsko-primorske navodi se da žale zbog povređivanja policajaca.

- Takođe žalimo sve one koji su ovih dana povređeni, a koji su prinuđeni da svoju slobodu vere traže na ulicama, jer nijesu mogli da je obezbede tamo gde je to trebalo da im se omogući – u crnogorskom parlamentu - navodi se u saopštenju Mitropolije.

Kako su naveli, "gruba je manipulacija, i nedostojna takve državne službe kakva je Uprava policije, tvrdnja da će za sve eventualne incidente ubuduće smatrati odgovornima i verske velikodostojnike, čije delovanje navodno dovodi do narušavanja javnog reda i mira i drugih posledica".

Iz MCP-a su poručili da ne prihvataju takvu proizvoljnu tvrdnju, i uputili nadležne u Upravi policije da pažljivije pročitaju današnje saopštenje za javnost Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

- U kojem se vrlo precizno navodi kakav vid otpora Crkva preporučuje svojim vjernima povodom usvajanja anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji iznad svega podrazumijeva mir i bratsku slogu, kao i post i molitvu - dodaje se u reagovanju.

sukob Crna Gora Zeta Policija Sukobi u Crnoj Gori; Printskrin: Instagram/cojstvo_srb

Navodi se da je MCP i pre, i odmah nakon usvajanja Zakona, "javno izražavala bojazan da će taj Zakon izazvati mnoštvo problema u crnogorskom društvu i produbiti ionako velike podele".

- Ne zato što smo ih priželjkivali, već zbog toga što poznajemo naš narod, za razliku od onih koji su nerazumno i bez volje za bilo kakav dogovor, odbacivši sve predloge Crkve, predložili i izglasali ovaj nakaradni Zakon - pojasnili su iz Mitropolije.

Ističu da ne podržavaju nasilje demonstranata prema policiji, ali ni primenu sile naoružanih policijskih službenika, sa brojnim sredstvima prinude, prema demonstrantima koji su, kako navode iz MCP, ovih dana privođeni čak i kad su učestvovali u potpuno mirnim protestima.

- Tamo gde je, nažalost, bilo napada na policiju, to ni na koji način nije podstrekivano niti podržavano od sveštenstva naše Crkve - naglasili su iz MCP-a.

Policija bi, kako su naveli, u takvim slučajevima kad neodgovorni pojedinci naprave neki izgred, kao večeras ispred Hrama u Podgorici, trebalo da bude odgovornija od takvih pojedinaca "i da ima u vidu da se u Hramu i oko njega dešava mnoštvo aktivnosti u kojima učestvuju i deca, kojih je i danas tamo bilo tokom njihove intervencije".

- Ne prihvatamo bilo kakvu odgovornost za incidente. Sve što se dešava je plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog vernog naroda Crne Gore - zaključuje se u reagovanju MCP-a.

Iz Uprave policije su, nakon večerašnjeg dešavanja u blizini Aerodroma Podgorica u kojem su povređena četiri policijska službenika, saopštili da će za takve buduće incidente smatrati da su odgovorni organizatori tih aktivnosti, uključujući i crkvene velikodostojnike.

Video: Oko crkve u Podgorici besni sukob crnogorske policije i građana

(Telegraf.rs/RTCG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podgorica

    30. decembar 2019 | 09:59

    Manjine OPET guraju Crnu Goru u bratoubilacki rat. Ovaj put ne podrzavaju Turke, Njemce, Italijane...nego domaceg izdajnika- Mila.

  • 🐤

    30. decembar 2019 | 09:30

    A kad policija povredjuje i batina to je ok. Kad su oni preuzeli odgovornost.

  • slađa

    30. decembar 2019 | 11:10

    Podrška Mitropoliji. Oni koji su u gluvo doba noći kao najgori kriminalci nasrnuli na slobodu i prava vernika u Crnoj Gori i Srbiji usvajanjem anticrkvenog zakona, bez imalo stida gazeći i demokratiju i imovinska prava SPC, nemaju sada izgovor da prebacuju odgovornost za pojedinačne incidente na žrtve institucionalnog i verskog nasilja. Kakvo nije zabeleženo u novijoj istoriji. Nijedna verska zajednica i kolektivno biće njenih vernika ne smeju biti izloženi diskriminaciji, kakva se dešava u Crnoj Gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA