Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Jača pritisak na SPC, kako bi se istisnula iz Crne Gore

Novi zakonodavni akt između ostalog omogućava crnogorskim vlastima povlačenje iz upotrebe Srpske pravoslavne crkve (SPC) preko 650 religioznih objekata sa perspektivom njihove predaje raskolničkoj nepriznatoj "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi"

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika ajdeeee
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • onkel

    31. decembar 2019 | 13:44

    Napokon se oglasio i onaj koji povlači konce.

  • Rade

    31. decembar 2019 | 13:30

    Sade se vidi zašto neko može i mora u Malu Šegu, a neko neće i ne mora u Malu Šegu. Važno da je Jaca Joksimova izjavila da će Srbija da bidne prva naredna zemlja koja će da postane punopravna članica EU, pored toga što je Crna Gora dosta odmakla ispred Srbije u otvaranju i zatvaranju poglavlja, plus punopravna članica NATO-a, plus koopretivna zemlja kandidat. Baš je briga, Jacu Joksimovu, plata ista i dobra, a ništa je ne košta da izjavi, šta god treba.

  • ajdeeee

    31. decembar 2019 | 12:58

    Ne jaca pritisak nego Crna Gora uzima ono sto je njeno! Ocigledno vi Srbi imate problem da prihvatite cinjenice,i to da nije cijela planeta Srpska. Ako pogledate malo istoriju,vidjecete da je Crna Gora mnogo starija drzava od Srpske! Vidjecete da je bila suverena i medjunarodno priznata drzava! Da je mnogo prije SPC postojala Crnogorska crkva koja je bila Autokefalna! Za sve to postoje svi moguci dokazi! Onda prvo dolazi 1916 godina i Mojkovacka bitka,gdje Crnogorci brane Srbe koji su se povlacili i bjezali od Austrougarske vojske i ostvaruje velicanstvenu pobjedu i tako spasava Srpsku vojsku! Ali na zalost gubi svoju vojsku. Onda 1918 godine isti ti Srbi koje smo spasili,ulaze u CG zajedno sa Britancima i Francuzima i nasilno dodaju Crnu Goru u onu kraljevinu Srba,Hrvata i Slovena?! Isti ti Srbi koje smo spasili od unistenja! Tada Se Crnoj Gori uzima drzavnost,i tada dolazi SPC umjesto Crnogorske autokefalne crkve! Ovaj zakon samo vraca stvari na svoje mjesto,niko nece paliti manastire ili sl. Sve sto je pripadalo Crnogorskoj Crkvi do 1918 godine bice naravno proglaseno drzavnom svojinom. Laz je da su to Srpske crkve i manastiri jer su postojali i pre dolaska SPC! Kako su onda mogli biti njihovi a ne Crnogorske autokefalne crkve koja je i tada postojala?! Za sve to postoje svi moguci dokazi! Jeste SPC gradila manastire i crkve nakon 1918 godine. Ali sve sto je gradila ostace u njenom vlasnistvu. Zakon trazi porijeklo i dokaze o imovini,za sve sto imaju dokaze ce ostati njihovo. Mada iskreno,ja im ni to ne bih dao. Na cijelom svijetu jedino SPC ne priznaje Crnu Goru kao drzavu?!?!?! I sta onda oce? Radi se o tome sto ce ovaj zakon sprijeciti recimo Amfilohija da od donacija vjernika kupuje blindirane dzipove i trpa pare u svoj dzep. Jer ce morati da pokaze porijeklo imovine! Je li normalno da jedan mitropolit ima vozni park vrijedan pola miliona eura?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA