≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doček iza rešetaka: Zatvorenici otkrili kako su dočekali Novu godinu u zatvoru u Spužu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za zatvorenike je bio organizovan i muzički program

  • 0

Osuđenici i pritvorenici u Spužu nisu morali zaključani u ćelijama da dočekaju 2020. godinu, jer im je povečerje u novogodišnjoj noći bilo sat iza ponoći, umesto u uobičajenih 22 sata.

Ipak, tvrde da se iza bedema ne oseća duh novogodišnjih praznika, jer i nemaju baš neki razlog za slavlje.

Raspoloženje im nije popravila ni zabava koju je par dana uoči dočeka priredila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, ali ni što su tog dana pored redovnog obroka mogli i da se zaslade.

Jedan od spuških robijaša ispričao je Vijestima da im je i novogodišnja noć ista kao ostale.

- Meni lično, a i većini ovde, to vrlo malo znači. Ne može koncert ili predstava napraviti da zaboravim gde sam i zbog čega, ipak malo smo se proveselili, a najveći deo nas je i prespavao. Generalno i 31. decembra uveče bilo nam je kao i svake druge noći, nekima možda i teže, jer je prirodno da čovek pomisli na sve oni koji se vesele daleko od nas i našeg "dočeka" iza rešetaka - rekao je on.

Ispričao je da "praznično robijanje" najteže pada osuđenicima sa dugim kaznama, koji su tek počeli da odbrojavaju dane iza rešetaka.

- Ljudi kojima se bliži kraj kazne slave to što je prošlo još 365 dana i što je za toliko umanjena njihova kazna, ali oni koji su na početku robije nemaju čemu da se raduju ni u prazničnim danima. Ipak, cimeri i njih teše da je dobro što je okrenut novi list na kalendaru, ma koliko to malo značilo nekome ko će ovde dočekati još deset ili više novih godina - kazao je on.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) za Vijesti su kazali da su za osuđenike obezbedili i zabavni program, a da je "popust" da ne idu na spavanje u 22 sata, već sat iza ponoći, važio za osuđenike u svim organizacinim jedinicima UIKS-a.

- Takođe, nadležni u Upravi zatvora će pritvorenicima i zatvorenicima za novogodišnju noć i Božić, pored redovnog obroka obezbediti i dezert, u duhu novogodišnjih praznika. U cilju uspešnijeg ostvarivanja resocijalizacije i reintegracije zatvorenika, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija će kao i gotovo svake prethodne godine do sada, organizovati novogodišnji program za zatvorenike u Spužu, na kojem će učestvovati muzička grupa "Romansa", koju čini više solista - kazali su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Jedan od "stanara" spuškog zatvora Vijestima je rekao da im je i novogodišnja noć ista kao i ostale, ali da su ostali budni.

Za zabavni program ne zna većina osuđenika sa kojima su Vijesti kontaktirale, ali se nadaju da je u nekom od paviljona spuškog zatvora ipak "bilo zabave".

- Na ekonomiji (Poluotvoreno odeljenje), u paviljonu F i Istražnom zatvoru nije bilo muzičkog programa. Stanje je isto kao i svakog drugog dana, jedino što je zbog praznika manja gužva kada su zaposleni u pitanju - kazao je sagovornik Vijesti iz spuškog zatvora.

Službenici spuškog zatvora objasnili su da je nemoguće sastaviti sve robijaše kako bi im priredili zabavu, zato, objašnjavaju oni, muziku su mogli da slušaju oni koji robijaju u krugu, a program je priređen par dana uoči dočeka.

- U Spužu je oko 1.000 zatvorenika i nije izvodljivo sve ih sastaviti da bi prisustvovali koncertu. Naročito nije dopustivo niti je moguće iz Istražnog zatvora izvoditi pritvorenike, koji i onako ne smeju da se sretnu ni sa osobama iz istog krivičnog dela, ali ni drugim zatvorenicima. Muzički program održan je u prostoriji kruga Kazneno-popravnog doma, gde se i održava godinama unazad - kazao je jedan od službenika spuškog zatvora.

Objasnio je da iz istog razloga nije bilo zabave u Istražnom zatvoru, jer za one koji borave tamo važe malo stroža pravila.

- U Istražnom zatvoru borave osobe osumnjičene da su u istom delu i oni moraju biti razdvojeni. Tako nalažu pravila. Bilo bi nezakonito sastavljati ih zbog zabave, ili bilo čega drugoga - kazao je on.

Video: Novu Godinu i Božić sam slavila u ljubavnim sobama srpskog zatvora

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA