Plenković čestitao Milanoviću i otkrio ključan trenutak izbora: Biće to čvrsta kohabitacija

Upitan strahuje li da su njemu upućene kritike stranačkih kolega nakon poraza Grabar Kitarović na izborima, Plenković je rekao da će prvo analizirati rezultate izbora

  • 0
Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/AP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković (HDZ) je, nakon pobede Zorana Milanovića (SDP) u drugom krugu predsedničkih izbora, ocenio da će "to biti tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom".

- Želeo bih na kraju drugoga izbornog kruga da se zahvalim predsednici Kolindi Grabar Kitarović na njenih pet godina mandata i požrtvovnom radu - rekao je Plenković, nakon prvih rezultata, koji su pokazali da Milanović ima prednost koju ne može da dostigne aktuelna predsednica.

Kako je rekao, zahvaljuje svim članovima HDZ-a koji su predano radili u ovoj kampanji.

- Čestitam i Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom poverenju u drugom krugu izbora, sarađivaćemo skladno ustavnim ovlašćenjima i zakonskim odredbama - rekao je Plenković.

Upitan strahuje li da su njemu upućene kritike stranačkih kolega nakon poraza Grabar Kitarović na izborima, Plenković je rekao da će prvo analizirati rezultate izbora.

- Mi ćemo pre svega analizirati rezultate izbora, analizirati zašto se ovo dogodilo. Njih ima više. Ja sam tokom kampanje govorio da je svaki glas desnog centra koji je otišao Škori bio glas levici, koja je bila ujedinjena jer je Kolakušić praktički prestao s kampanjom. Ta situacija je po meni bila izrazito bitna i odredila dinamiku drugoga kruga - rekao je Plenković, ponovivši da je HDZ, otkako je on na čelu, napravio ogromne iskorake kako bi život u Hrvatskoj bio bolji.

Dodao je i da bi desetak hiljada glasova bilo drugačije da nije bilo čak 4,6 odsto nevažećih listića.

Ipak, čestitao je Milanoviću.

- Biće tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom. Imamo mi dugu istoriju odnosa, a ovu recentnu koju je on svojim izjavama začinio kako ja nisam ni 2016. godine, videćemo i razgovarati i dalje - naveo je Plenković.

Video: Grabar Kitarović: Pružam ruku Zoranu Milanoviću

(Telegraf.rs/N1 Zagreb)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA