• 34

Duško Marković: Sada je najpotrebnije ujedinjenje podeljenog pravoslavnog sveta

U Božićnoj čestitki je poručio da Zakon o slobodi veroispoviesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak saživota i poverenja, a ne podela

  • 34

Premijer Crne Gore Duško Marković čestitao je pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Božić poručivši da se naša zemlja razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti i stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podeljenih pravoslavaca.

- Dok prazničnim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i poverenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po meri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah – poručio je Marković.

U Božićnoj čestitki je poručio da Zakon o slobodi veroispoviesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak saživota i poverenja, a ne podela.

- Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada - kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kom smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vernici i građani na pravi način razumeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili verski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem. Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vernika, odnosno onih drugih i da hramovi nisu tesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Verujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik - poručio je Duško Marković.

Video: Građani Srbije o protestima u Crnoj Gori i šta žele Crnogorcima u 2020. godini

(Telegraf.rs/Vijesti)

Komentari

  • nibrS

    Tebi je onaj kramp pokazao gdje ti je mjesto, gurajući te... Zar ti i drug Milaš da mirite narod koji ste posvađali?

  • 👤

    Могао си Марковићу ту ђавољу заставу нато пакта склонити. Овако и за Бадњи дан показујеш ко ти је газда и чији закон спроводиш. Роде Његошев, децо светог Петра Цетињског и краља Николе срећан вам Бадњи дан.

  • Tara

    Svi vo koji se kitite i tom zlocinackom krpom ne mislite vi ni svojima dobro.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima