Duško Marković: Sada je najpotrebnije ujedinjenje podeljenog pravoslavnog sveta

U Božićnoj čestitki je poručio da Zakon o slobodi veroispoviesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak saživota i poverenja, a ne podela

  • 34
Duško Marković Printscreen/Vlada Crne Gore

Premijer Crne Gore Duško Marković čestitao je pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Božić poručivši da se naša zemlja razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti i stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podeljenih pravoslavaca.

- Dok prazničnim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i poverenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po meri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah – poručio je Marković.

U Božićnoj čestitki je poručio da Zakon o slobodi veroispoviesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak saživota i poverenja, a ne podela.

- Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada - kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kom smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vernici i građani na pravi način razumeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili verski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem. Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vernika, odnosno onih drugih i da hramovi nisu tesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Verujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik - poručio je Duško Marković.

Video: Građani Srbije o protestima u Crnoj Gori i šta žele Crnogorcima u 2020. godini

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    6. januar 2020 | 11:48

    Gde te vidoh od ranog jutra,pokvari mi dan!!!Idi cestitaj Milu i ujedini se sa bracom Siptarima!Sram vas bilo bre!!!

  • Zis

    6. januar 2020 | 12:40

    To su sve Komunjare ,ne zna ni Bozic da čestita..

  • Ko je ovde lud?

    6. januar 2020 | 12:43

    Totalno suprotno priča od onog što rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA