• 22

Hrvatska zabranjuje petarde: Menjaju zakon, građani više neće smeti da ih koriste ni za Novu godinu

MUP tražio izmene Zakona o eksplozivnim napravama

  • 22

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dalo je na javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim napravama i proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cele godine.

Javna rasprava trajaće do 7. februara.

Iz MUP-a navode kako su se sistemski kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to važilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabavka i upotreba petardi kategorije F3 tokom cele godine, ali zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju deca

- Takođe, iako je Zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povređene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve povrede nastale su od upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. decembra 2017. do 8. januara 2018. godine, od upotrebe petardi povređeno je 16 osoba, od čega petero dece mlađe od 14 godina, a od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 dece. Nadalje, predloženo zakonsko rešenje ima za cilj da smanji i broj smrtno stradalih i povređenih životinja, o kojim su događajima tokom primene važećeg Zakona učestalo izveštavali Udruženja i građani - stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malim nivoom buke, namenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nizak nivo buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smeti da bacaju petarde ni za Novu godinu

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno da koristi petarde kategorije F2 i F3 za lične potrebe.

"Zabranjena je prodaja petardi kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. decembra do 1. januara, u prodavnicama iz stava 1. ovog članka.

Upotreba pirotehničkih sredstava iz stava 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. decembra do 1. januara.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gde se okuplja veći broj građana,  građanima nije dozvoljeno korišćenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gde se okuplja veći broj građana samo obučenim osobama i kompanijama koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena kupovina, posedovanje niti upotreba petardi kategorije F2 i F3 i pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za lične potrebe", biće članci novog Zakona koji će regulisati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će da koriste pirotehnička sredstva kategorije F1 tokom cele godine.

Video: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(Telegraf.rs/Index)

Komentari

  • Mixx

    Podrzavam

  • Nesa

    A hoce li zabraniti lomljenje tabli sa Cirilicom i konacno dozvoliti cirilicno pismo.I hoce li u 21 veku 2020 dozvoliti povratak Srba u svoje kuce ,stanove?

  • Nema druge

    Petarde zabranite skroz ili pustite ljude da uzivaju u njihovom koristenju.A roditeljima koji kupuju petarde deci ispod 15 godina,lupati kazne.Duple kazne ako dete ima do deset godina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima