• 15

Skenderbeg ipak stiže u Ulcinj: Podižu mu spomenik identičan onom u Tirani

Spomenik će biti replika veće postojećeg spomenika u Tirani, samo manjih dimenzija

  • 15

Ministarstvo kulture dalo je saglasnost Opštini Ulcinj na predlog Programa podizanja spomen-obeležja i izgradnju spomenika Đerđ Kastrioti Skenderbegu na kružnom toku bulevara koji nosi ime poznatog junaka.

To je “Vijestima” potvrdio gradonačelnik Ljoro Nrekić, naglasivši da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

- To je neka greška službe, trebalo je da stoji do pet metara. Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini - kazao je Nrekić “Vijestima” i dodao da je to konačni epilog postupka.

Prvim predlogom, u članu tri, traženo je da visina figure iznosi svega 15 centimetara, ali je očigledan tehnički propust kasnije ispravljen nakon čega je dobijena saglasnost na 150 centimetara.

Ovo je drugi put da predlozi odluka o izgradnji spomen-obeležja Skenderbegu u Ulcinju trpe ispravke, uprkos jednostavnoj proceduri neophodnoj za dobijanje zelenog svetla Ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Bogdanović.

Lepote Crne gore, Ulcinj

Ulcinj Foto: Promo

Prvi put, Nrekić je od Ministarstva kulture dobio saglasnost na predlog programa i izgradnju spomenika Đerđu Kastrioti, ali je lokalna Skupština usvojila dostavljeni predlog odluke sa punim imenom heroja - Đerđ Kastrioti Skenderbeg.

Inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević nakon toga naredio je lokalnoj Skupštini da donese novi Program podizanja spomen-obeležja, koji bi bio saglasan sa rešenjem Ministarstva kulture iz jula 2018.

- SO Ulcinj može da donese Program o podizanju spomen-obeležja izgradnjom spomenika legendranom junaku i vojskovođi Đerđu Kastrioti samo u okviru date saglasnosti - piše u rešenju koje je tada potpisao Bogdanović.

On je u obrazloženju naveo da je Nrekić prvi put dostavio predlog programa koji nije bio u celosti usklađen sa Zakonom o spomen-obeležjima. Pojasnio je da, kada su u pitanju istaknute ličnosti, zakon u bitnom propisuje da uz obrazloženje razloga za podizanje spomen-obeležja treba izostaviti nepotrebne formulacije koje nisu neophodne za sadržinu programa.

Ministarstvo je u martu donelo rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa za podizanje spomen-obeležja, koje su se odnoslile na brisanje reči „Đurađ“ i dodavanja reči „Skenderbeg“ nakon reči „Kastrioti“. Lokalni paralment je na sednici krajem istog meseca usvojio predlog programa, da bi Ministarstvo početkom novembra dalo saglasnost na zahtev Nrekića.

U novom predlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Gjrergj Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom „Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“. Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj“ uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Spomenik će biti replika veće postojećeg spomenika u Tirani, samo manjih dimenzija.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru ispred istoimene škole u mestu Zatrijebač u Tuzima.

(Telegraf.rs/Vijesti)

Komentari

  • Вождовац

    Велики Србин и јунак кога и албанци славе,а бога и и присвајају.Нек напишу само ћирилицом о коме се ради,ако не..ми ћемо.

  • Дејан Младеновић

    Срам вас било милогорци-- беди шиптарска

  • Kiza

    Mene Skenderbeg prvo asocira na onaj super konjak koji odavno nisam pio

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima