• 10

Dolaze Pakistanci, Indijci: Hrvatska ostala bez 500.000 radnika, ukida kvotu za stranu radnu snagu

Hrvatski mediji ističu da privatni sektor već neko vreme upozorava da je stanje alarmantno, a najveći problem nastaje upravo za vreme turističke sezone

  • 10

Hrvatska je u periodu od 2008. do 2018. izgubila 500.000 radnika, izjavio je Davorko Vidović, savetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Vidović je pojasnio da je od ukupno pola miliona radnika njih čak 200.000 iz radnog kontingenta otišlo “prirodnim putem”, tačnije starenjem ili odlaskom u penziju, dok je 300.000 Hrvatsku napustilo u talasu migracija.

Hrvatski mediji ističu da privatni sektor već neko vreme upozorava da je stanje alarmantno, a najveći problem nastaje upravo za vreme turističke sezone. Kako bi se ublažio ovaj negativni trend, HGK je najavio ukidanje kvota za strane radnike. Uz to, plan je da se deo ljudi uključi u tržište rada i spreči iseljavanje, a Hrvatski zavod za zapošljavanje angažovan je i u finansiranje preko evropskog socijalnog fonda.

Dubrovnik, Hrvatska

Najveći problemi nastaju tokom letnje sezone, Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Kako piše Jutarnji list, u Hrvatskoj je samo prošle godine radilo oko 40.000 stranaca, dok je ukupno izdano 65.000 radnih dozvola. Iako od sredine ove godine kvota više neće biti, mnogi upozoravaju kako je trebalo da poslodavci već krenu sa pripremama, jer rešavanje papirologije u vezi sa uvozom stranih radnika može da traje i više od dva meseca.

Svestan situacije, vlasnik restorana u Opatiji Stipe Dunatov na vreme se pripremio.

- Nedavno sam bio u Dubaiju gde sam obavio razgovor sa 20 ljudi. Oni su većinom iz Pakistana, Indije i svi su spremni da dođu u Hrvatsku i rade. Moja je preporuka svima je da uzmu agenciju, ona će vam puno pomoći, ali treba vam vremena. Za mesec dana će nastati totalni haos, svima će biti potrebno hiljade ljudi, bićete pretrpani birokratijom i na kraju neće uspeti da angažujete radnike - kaže Dunatov.

Svesni situacije iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju kako nedostatak radnika nije problem koji je privremen i koji će nestati “preko noći”, i ističu kako je strana radna snaga ono što čeka tu državu i u budućnosti.

Video: Granična policija EU u akciji na Jadranu

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

  • Ma kako da ne....

    Iljadili vam se da bog da, dace Bog da postanu većina a u Hrvatskoj...

  • Mladen

    NDH ce se vratiti sve,samo je pitanje dana.

  • Ivan

    Ako i Srbija udje u EU ostacemo bez stanovnistva

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima