• 4

Skoplje uvelo besplatni javni prevoz zbog zagađenja: Trudnice i asmatičari bez radnih obaveza

Na teritoriji grada obustavljeni su svi građevinski radovi, a zaposlenima poručeno da na posao NE dolaze automobilima

  • 4

Vlada Severne Makedonije usvojila je preporuke i mere zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u toj zemljie, uključujući besplatan javni prevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 časova za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prenose makedonski mediji.

- Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obaveza trudnice, osobe starije od 60 godina, kao i osobe sa hroničnom astmom, ona koja su imala infarkt ili moždani udar i to bez obzira na godine - navodi se u vladinim preporukama.

Takođe, zahteva se reorganizovanje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažovani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 časova.

Od 18 časova u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prevoznika.

Takođe na teritoriji grada Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.

Istovremeno, cena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja vanrednih mera zbog visokog nivoa zagađenja vazduha.

Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prevozom. 

Takođe preporučeno je da se ne organuzuju sportska takmičnje i kulturna dešavanja na otvorenom prostoru.

Vlada Severne Makedonije je obavezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 odsto upotrebu službenih automobila. Takođe Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa Crvenim krstom i domovima zdravlja treba da obezbedi smeštaj za beskućnike.

(Telegraf.rs / RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofronije

    Kod nas umesto da podsticu idlazak na posao poske biciklom ili gradskim,uveli da bi dobili putni trosak od 140 din po radnom danu donosim racun od goriva pa sad i ako sam isla bicikom sad idem kolima...pametnjakovici

  • Skg

    To je drzava,i briga za gradjane

  • Coa

    Bravo..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima