≫ 

78 godina od pokolja u Drakuliću: Tada su ustaše ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dete

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac

  • 28

U Spomen hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću održana je liturgija povodom 78 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Nakon liturgije, kod Spomen-kosturnice u Drakuliću u 12 časova biće služen pomen ubijenim civilima, nakon kojeg će biti položeni venci i cveće.

Parastos ubijenim Srbima biće služen u 12.30 časova u Spomen hramu Svetog velikomučenika Georgija, a za 13 časova je planirano obraćanje zvaničnika.

Pokolj u rano jutro

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedelje pre godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić. Obeleževanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    2. februar 2020 | 12:06

    Ма види молим те и на оваквим чланцима Салке лешинара , ви му објависте а он нема срама... пих Салко колико си јадан зато што си зао. Твој Бог Тито је умро природном смрћу а ова дјеца су стравично пострадала срам те било!!!

  • Đura

    2. februar 2020 | 11:16

    Ustaše su imale podršku svog naroda i katoličke crkve pa su zato mogli te zločine da čine.Tito nije mnogo mario zbog toga,već mu je više bio trn u oku srpska buržuazija i odanost monarhiji.

  • Banjalucanin86

    2. februar 2020 | 14:22

    Hvala Vam sto ste se setili da podsetite na ovaj strasni zlocin moji se ne treba zaboraviti. Drakulic je deo Banja Luke, grada u kojem sam odrastao a detalji tog svirepog zlocina su strasni. Sama cinjenica da je sve organizovao svecenik katolicke crkve na Petricevcu, da su par dana pre zlocina pobili sve pse da nebi lajali pod izgovorom da postoji besnilo kod zivotinja i da su u cik zore prvo upali u rudnik koji je tu postojao, poklali sve rudare a onda krenuli u selo, sve su pobili a da ni metak nisu ispalili, zato sto su koristili samo noz i malj, kako su to samo ustase znale... Hvala Vam jos jednom i neka im duse pocivaju u miru !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA