• 21

Predstavnici Republike Srpske obustavljaju rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama

Predstavnici Republike Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim neće biti stranih sudija u ovom sudu

  • 21

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, javlja RTRS.

Cvijanovićeva je nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, rekla da je to prvi zaključak sastanka.

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Cvijanovićeva je izjavila da u "kontinutetu dobijamo odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po Srpsku".

– Želela sam da čujem mišljenja danas prisutnih. Jednoglasno smo usvojili dva zaključka. Učesnici su saglasni da predstavnici RS u instiutucijama BiH obustave učešće u odlučivaju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH do usjavanja zakona o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti stranih sudija. Drugo, neophodna je hitna sjednica NSRS na kojoj će se rasptravljati o odlukama Ustavnog suda BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsetimo, Ustavni sud je pre nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Republike Srpske.

Dodik: Ovo je državni udar

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je juče odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta na državu BiH "državnim udarom", jer, kako je rekao, "predstavlja napad na teritorijalnu organizaciju", prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Dodik je naveo da teritorija pripada entitetima, ističući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, dok spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH.

Dodik je za agenciju SRNA izjavio i da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu".

Video: Banjalukom odjeknuli Junaci sa Košara

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    Živeo rs, i sds...

  • Kiki

    Dok god BiH zivi od strane pomoci I kredita nemas pravo glasa. Plus Rep Srpska zivi od pomoci Rep Srbije. Zato manje galame I otvaraj fabrike ako mislis da tu neko ostane.

  • Rajvos@

    Samo se vi svađate, a omladina ode vani...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima