≫ 

Incko: Referendum u RS ne bi imao zakonsku validnost

Incko je istakao da će OHR insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma kojim je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine

  • 35

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da je uveren da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći, zbog prošlosti.

- Čak i ako bi se referendum desio, ne bi imao zakonske validnosti - rekao je Incko za televiziju N1.

On je dodao da će OHR insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma kojim je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da postoji i Ustav BiH.

- Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcepe. Otcepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica - rekao je Dodik.

Takve linije, objašnjava, postoje u Hrvatskoj kao županije, a u Nemačkoj kao pokrajine.

- Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se menjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje - naveo je Incko.

Dodik: Zbogom BiH

- Goodbye BiH, welcome RS-exit - izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na početku obraćanja na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske. On je naglasio da je parlament RS ključno mesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda.

- Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom, prenosi RTRS.

Video: Dodik: Nikada bliža saradnja i razumevanje Srbije i Republike Srpske

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    17. februar 2020 | 23:15

    Koliko vidim po komentarima,postoji vjerovanje da bi trebalo doci do otcjepljenja RS--a?Evo jedan od poslanika na vecerasnjoj skupstini RS-a postavio je pitanje,, pa sve da to i uradimo,ko ce nas priznat,??Zar Srbi zaista misle da se toliko promijenio odnos svijeta prema njima.I sta cemo sa silnim kreditima koje je taj isti svijet dao da ne dodje do kolapsa??Ne bih imao sta dodati....A sad nek idu komentari,bjezi Mujo,bjezi Suljo,zivio onaj,zivio ovaj....Nije ovo pitao ni Mujo ni Suljo...

  • čitalac

    18. februar 2020 | 09:35

    Ovaj Incko je prebiag prema Bosancima bez obzira koje su oni nacije i vere. slabo oni razumeju blage reči. čvrstu ruku oni najbolje razumeju.

  • Bond

    17. februar 2020 | 23:02

    Koliko ga plaćaju da zvrnda, ovo što je rekao je više nego smešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA