Crna Gora nije odgovorila na sva pitanja Saveta Evrope o spornom zakonu

Iz Saveta Evrope ističu da nisu dobili jasno objašnjenje koncepta „kulturno nasleđe“ koji su vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od Srpske pravoslavne crkve

  • 3
KIM SEVER LITIJE Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Koizvestioci Saveta Evrope za Crnu Goru nisu od crnogorske vlasti dobili sve odgovore i objašnjenja u vezi sa Zakonom o slobodi veroipovesti, kao što je na primer koncept "kulturno nasleđe“ korišćen da se opravda mogući povraćaj imovine od SPC-a.

Ovo se, između ostalog, navodi u Preliminarnom nacrtu izveštaja za Crnu Goru, u koji je Televizija Vijesti imala uvid.

Bitan deo preliminarnog Nacrta postmonitoring izveštaja Saveta Evrope (SE) za Crnu Goru posvećen je tadašnjem nacrtu, a sadašnjem Zakonu o slobodi veroispovesti.

- Predstavljen je Nacrt zakona o slobodi veroispovesti s ciljem jačanja crnogorske autokefalne crkve - stoji u dokumentu predstavnika SE.

Navode da su vlasti uveravale Venecijansku komisiju da prenos imovine neće uticati na upotrebu imovine koju koristi verska zajednica, već bi se ove odredbe primenjivale samo na kulturno nasleđe.

Iz SE ističu da nisu dobili jasno objašnjenje koncepta „kulturno nasleđe“ koji su vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od Srpske pravoslavne crkve, tokom njihovih razgovora o tom pitanju sa predstavnicima Venecijanske komisije.

- Koliko daleko ide ovaj koncept, jer nije sigurno da li svaka crkva ili svaki manastir, sami po sebi, mogu biti kvalifikovani kao ‘kulturna baština’. Do sada nismo dobili odgovor. Isto tako, nismo jasno razumeli zašto je potreban prenos vlasništva, ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane verskih zajednica, kako su crnogorske vlasti uvjeravale Venecijansku komisiju - navodi se u dokumentu.

Izvestioci SE ističu da su čuli i zanimljiv stav - s obzirom na to da je većina odredaba ovog nacrta zakona ocenjena pozitivnim od strane Venecijanske komisije, ako one koje se odnose na vlasništvo i dalje budu doživljavane kao kontroverzne, rešenje bi bilo da se nacrt zakona podeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagalo poštovanje odredaba koje se odnose na status veroispovijesti.

Međutim, to se nije desilo jer je crnogorska Vlada posala jedinstven tekst zakona, koji je Skupština kao takav i usvojila krajem prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. februar 2020 | 12:53

    Ovo se radi u cilju desrbizacije Srba u Crnoj Gori. Kasnije dolaze neprijateljske izjave protiv Srba,incidenti, pa otvorena mrznja itd itd. sve vec vidjeno! Srbima Srbi najveci neprijatelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA