• 10

Crnogorci traže od SPC da plati porez, ali još nije utvrđeno o kom iznosu je reč

Crnogorski poreznici nedavno su saopštili da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske iznosio više od 300.000 evra

  • 10

Mitropolija crnogorsko primorska kaže da će izmiriti poreske obaveze na ime doprinosa za PIO za svoje parohijsko sveštenstvo u Crnoj Gori, ali da je neophodno da Poreska uprava pre toga utvrdi i donese rešenja o dugu, dok s druge strane, crnogorski poreznici odgovaraju da je dužnost Mitropolije da im prvo dostavi prijavu za registraciju sveštenika koji imaju akt o postavljenju, a na osnovu koje će oni zatim odrediti poreski dug.

U Poreskoj upravi Crne Gore kažu za Tanjug da Mitropolija mora da dostavi prijave ne samo za sveštenike, već i za verske službenike, monahe i monahinje i da će tada izvršiti tačno poresko zaduženje koje, kažu, Mitropolija treba da izmiri.

Na osnovu JPR obrasca, Poreska uprava na kvartalnoj osnovi vrši zaduživanje poreske obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, koju je verska zajednica dužna da izmiruje za svoje sveštenike, kažu za Tanjug u Poreskoj upravi Crne Gore.

- Upravo zbog toga Mitropolija crnogorsko-primorska izdvojena je kao zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, imajući u vidu da ista jedina od svih posluje u sivoj zoni zbog činjenice da već više od 9 godina nije ažurirala registracione podatke za svoje sveštenike, zbog čega je Poreska uprava bila onemogućena da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, te se ne može dovoditi u istu ravan sa zajednicama koje su svoje obaveze prijavile državi - navode u Poreskoj upravi CG.

Crnogorski poreznici nedavno su saopštili da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske iznosio više od 300.000 evra i da već devet godina nije predata nijedna prijava za zaduženje i procenili, obzirom da ne mogu da utvrde tačan poreski dug ove verske organizacije, da mogu samo govoriti o proceni da je taj dug, u stvari, višemilionski.

Crkva će platiti dugovanja

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske rekao je ranije Tanjugu da će crkva platiti dug za poreze i doprinose sveštenstva, ali da Poreska uprava najpre mora da ga utvrdi. Džomić kaže da se poreske obaveze na ime doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje odnose samo na parohijske sveštenike, i da vlast u Crnoj Gori kroz ideološku dioptriju ne razlikuje monaštvo od sveštenstva.

- Zakonska regulativa je loša u tom delu, jer je nova Crna Gora ukinula dotacije u tom pogledu za sveštena lica i verske službenike crkava i verskih zajednica. Sveštenička služba je, mimo svake logike, svrstana u ''samostalne delatnosti'' - rekao je Džomić.

Poreska uprava Crne Gore, kaže on, uopšte nema "softersku mogućnost" da obračunava poreske obaveze u tom pogledu i tu je, smatra on, nastao problem ne samo za Mitropoliju crnogorsko primorsku nego i za ostale crkve i verske zajednice.

- I sada bi da svoju grešku isporuče samo Mitropoliji - ukazuje Džomić.

Objašnjava da se uplate inače mogu vršiti samo na lični matični broj sveštenika, a da Poreska uprava Crne Gore, kaže, protivno Pravilniku, zadužuje Mitropoliju.

Nema pravosnažnih rešenja

Mitropolija je, dodaje on, utvrdila slučajeve da Poreska uprava za starije sveštenike, koji su odavno u penziji, vode kao dug Mitropolije.

- Poreski dug će biti izmiren, ali je neophodno da ga Poreska uprava prvo utvrdi i donese rešenja. U ovom trenutku taj dug ne postoji, jer nema pravosnažnih rešenja - rekao je Džomić.

Smatra da takvo činjenično stanje ipak Poresku upravu Crne Gore nije omelo da u okviru, kako je rekao, opšte hajke protiv Crkve zbog litija, u javnost iznose nerealne procene o dugovanju, a kako bi se stvarao utisak, kaže Džomić, da je Crkva nekakav "subjekat sa crne liste".

- Svi su prepoznali nameru i cilj takvih zloupotreba. Porez se ne naplaćuje preko medija, nego u propisanom postupku. Nismo mi krivi što Poreska uprava godinama nije radila svoj posao - ukazuje Džomić.

U Poreskoj upravi Crne Gore navode da će u postupku inspekcijskog nadzora biti utvrđene sve činjenice relevantne za proveru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza Mitropolije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    Jel ce pisati peticiju crnogorci? Ne treba im vise od jednog lista papira da stanu sva imena ..

  • CG

    I treba da plate porez..

  • miro

    Koliko ce da plati Milov partijski svestenik Raspop Mihajlo Miras Dadajic Srbin iz republike Srpske to jest jadjo jedan

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima