Korona virus stigao u skoro sve zemlje regiona: Ovako naše komšije sprečavaju njegovo širenje

Najveći broj obolelih je i dalje u Hrvatskoj, sledi Rumunija, pa Mađarska i Republika Srpska. Zemlje su preduzele određene mere kako bi zaustavile širenje virusa i ističu da nema razloga za paniku

  • 2
Korona virus, Region, Srbija, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Više od dva meseca traje epidemija korona virusa, a broj zaraženih raste iz časa u čas. Virus je stigao i u zemlje regiona, a Republika Srpska je među poslednjima prijavila prve slučajeve zaraze. I dok Srbija još uvek odoleva novoj bolesti, virusa ima i u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji, a zemlje na razne načine pokušavaju da spreče njeno širenje.

Najveći broj obolelih je i dalje u Hrvatskoj, sledi Rumunija, pa Mađarska i Republika Srpska. Zemlje su preduzele određene mere kako bi zaustavile širenje virusa i ističu da nema razloga za paniku.

Republika Srpska - 2 slučaja

Jutros je stigla vest o prvom zaraženom pacijentu u Republici Srpskoj, tačnije u Banjaluci. Kako je potvrđeno, radi se o čoveku srednje životne dobi, radniku iz Italije. Ubrzo je prijavljen i drugi slučaj zaraze, a u pitanju je njegovo dete, koje je pozitivno na virus, ali za sada nema simptome.

Kako je dete učenik Osnovne škole "Branko Ćopić" i prethodnih dana pohađalo je nastavu, škola neće raditi danas i sutra.

Nataša Trivić, ministarka prosvete i kulture Republike Srpske, kazala je danas u Banjaluci da je učenik koji je zaražen korona virusom bio u utorak i sredu u školi te da je jedan dan bio dežurni učenik, a drugi u razredu.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Škola ima tačne podatke koliko je tog dana dece bilo u školi. Danas u toku dana oni će u Domu zdravlja u Banjaluci biti preventivno testirani da bi se utvrdilo samo stanje u razredu - rekla je Trivić. 

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, danas u toku dana svi učenici, odnosno razred i nastavnici predmetne nastave koji su bili u kontaktu s dečakom, biće testirani na koronavirus.

- Dakle, neko ko je bio u neposrednom kontaktu s detetom više od određenog vremena koje je propisano, i to je zapravo samo razred, tako da se u ovom slučaju neće ići na daljnja testiranja ukoliko se ne utvrdi da je dete bilo u kontaktu s nekim drugim, ne samo u školi nego i van škole - rekla je Trivić.

Kako je dodala, cela škola će biti podložna dezinfekciji.

- Institut za zdravstvo, zajedno sa sanitarnom i službama koje se bave dezinfekcijama, danas su već u školi, oni će dva dana raditi na dezinfekciji kompletne škole i iz tog razloga je nastava obustavljena u ova dva dana, kako bi bile otklonjene sve nepredviđene okolnosti za daljnje odvijanje nastave - rekla je Trivić.

Slovenija - 2 slučaja

Drugi slučaj novog koronavirusa potvrđen je danas u Sloveniji, a reč je o osobi koja je bila u kontaktu sa prvim obolelim, izjavio je ministar zdravlja Aleš Šabeder.

- Vlasti sve čine da što pre identifikuju ostale osobe koje su bile u kontaktu sa muškarcem kod koga je prvo potvrđen COVID-19 - naglasio je Šabeder.

Slovenačka agencija STA sinoć je navela da je prva obolela osoba u Sloveniju doputovala iz Maroka preko Italije i da je smeštena u bolnicu. U pitanju je šezdesetogodišnji muškarac.

- Čini se da je osoba zaražena u Maroku, sad se nalazi u izolaciji u Ljubljani - saopštilo je Ministarstvo.

Iran korona virus Foto: Tanjug/AP

Prema njihovim rečima, prošlo je nekoliko dana otkako se prvi zaraženi pacijent vratio u Sloveniju.

Nacionalni institut za zdravlje Slovenije (NIJZ) pozvao je sve građane koji su se sleteli iz Kazablanke u Veneciju na aerodrom Marko Polo (let AT938) da pomno prate znake infekcije. S obzirom na to da je prvi oboleli već imao simptome kada je sleteo u Veneciju, a u Sloveniju se vratio kombijem sa još nekoliko ljudi, njih će pregledati epidemiolozi, saopštio je NIJZ.

Slovenija je za sada spremila sobe za izolacije u bolnici i savetovala građanima da budu veoma oprezni sa higijenom.

Mnoge bolnice su prethodnih dana ograničile ili zabranile posete.

Do sada su u Sloveniji na korona virus testirane 352 osobe.

Hrvatska - 10 slučajeva

Korona virus u regionu se prvo pojavio u Hrvatskoj, u kojoj za sada ima 10 zaraženih. Ministar zdravlja Vili Beroš podneo je danas na sednici vlade izveštaj o epidemiološkoj situaciji s korona virusom, ocenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 obolelih.

- U Hrvatskoj od 251 testiranih zasad je 10 pozitivnih, u Zagrebu tri, u Rijeci pet, u Varaždinu dva. Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Radi se o bolesnicima koji su zaraženi u drugim mestima, tako da su njihovi kontakti delovanjem epidemiološke službe ubrzo detektovani i stavljeni pod nadzor - kazao je Beroš.

Beroš je rekao kako epidemiološka situacija nije toliko ozbiljna da bi se moglo govoriti o zatvaranju škola te da postoji niz drugih mera spremnih za aktivaciju, bude li potrebno.

Ako situacija eskalira, reagovaće se, a osigurani su alternativni načini praćenja nastave, kazao je ministar.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Premijer Andrej Plenković na to je istaknuo kako nema nikakve odluke o tome da deca ne bi išla u školu.

- Pratimo situaciju i sve što dosad poduzimamo je trezveno, razborito, transparentno i informativno i nikakvih drugih mera nema. Važno je da javnost to zna - kazao je premijer.

Prema rečima nadležnih, govorilo se o teoretskoj mogućnosti i postoje planovi za nastavu putem interneta, ali to je još daleko od realizacije.

Oni su dodali da je potreban oprez na javnim događajima. Generalne zabrane nema, a za svaki pojedini slučaj treba se obratiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji procenjuje rizik.

Za sada nisu predviđena otkazivanja događanja u okviru hrvatskog predsedanja EU-om.

Hrvatska će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja korona virusa. Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je to samo administrativna mera.

Severna Makedonija - 1 slučaj, hotel u karantinu 

U Severnoj Makedoniji je prošle nedelje prijavljen prvi slučaj zaraze korona virusom, ali broj obolelih za sada nije porastao.

U pitanju je žena koja se nedavno vratila iz Italije, a njeno zdravstveno stanje je stabilno.

Ona se iz Italije vratila kombijem, zbog čega su i svi ostali putnici podvrguti testiranju.

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Obolela žena nalazi se u izolaciji u bolnici, a vlast je rekla da nema potrebe za panikom i da je situacija pod kontrolom.

Danas je hotel u centru Skoplja stavljen u karantin nakon što se posumnjalo da je gost iz inostranstva zaražen novim koronavirusom, preneo je portal Plusinfo.

Kako se navodi, gost je prijavio simptome i njegova soba je izolovana, a makedonska policija ne dozvoljava ulaz u hotel.

Kako saznaje Plusinfo, u hotelu su i tri epidemiologa, koji nose zaštitnu opremu.

Mađarska - 2 slučaja

I Mađarska je u sredu potvrdila prva dva slučaja zaraze novim virusom. U pitanju su studenti iz Irana i oni se nalaze u izolaciji u bolnici.

Premijer zemlje Viktor Orban rekao je da zemlja "ima prvu zaraženu osobu, tačnije dve odmah, koje su morali da hospitalizuju".

- Oni za sada nemaju simptome, ali je kod njih potvrđena infekcija - dodao je on.

On je istakao kako je zemlja od juče ušla u fazu odbrane i da će svakog dana oko podneva biti održana konferencija za novinare sa novim informacijama.

Infekcija kod studenata prijavljena je u sredu, a njihovi cimeri su izolovani. Još uvek se ispituje kako su zakačili virus.

Zvaničnici su rekli kako će obaveštavati građane putem svih kanala komunikacije: imejlovima, telefonima ili putem Fejsbuka.

Rumunija - 6 slučajeva

U Rumuniji je za sada šest osoba obolelo od korona virusa. Vlasti su saopštile da je 35 osoba u institucionalizovanom karantinu u Rumuniji. Do srede u 17 sati urađeno je 579 testova koji potvrđuju šest slučajeva infekcije koronavirusom.

Peti slučaj je tinejdžer (16) koji je došao u kontakt sa rođakom, 47-godišnjim muškarcem iz Temišvara, kod kojeg je u utorak dijagnostikovana bolest.

Korona virus Foto: Tanjug/AP

Još jedan slučaj zaraze potvrđen je kod 71-godišnjeg muškarca iz severne Rumunije. Prema pisanju medija, on se upravo vratio sa lečenja u Italiji.

Ministarstvo je saopštilo da će sledeće nedelju u Rumuniji stići 25 tona dezinfekcijskih sredstava, kao i 300.000 pari hirurških rukavica, 4.5000 testova, tri miliona maski i 300.000 zaštitnih odela, što spada u mere za rešavanje slučajeva koronavirusa.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA