U Sloveniji panika zbog korona virusa: Otkriveno gde je sve zaraženi bio i sad je nastao haos

Nadležni u Sloveniji apelovali na građane da se jave ukoliko su bili u Hitnoj pomoći u isto vreme kada i zaraženi

  • 3
Korona virus, Region, Srbija, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj korona virusa, potvrdili su na konferenciji za medije slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder i Nina Pirnat iz Nacionalnog zavoda za javno zdravlje, a radi se o osobi koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim, ali nije reč o članu porodice.

Ministar Šabeder potvrdio je da je prvi pacijent bio u kontaktu s velikim brojem ljudi te da se radi o starijem muškarcu u 60-ima.

On je, protivno svim uputstvima, došao na pregled kod lečnika na odeljenje Hitne pomoći u Dom zdravlja Vič-Rudnik u Ljubljani, a lekar ga je poslao na ljubljanski Institut za mikrobiologiju i imunologiju gde je muškarac testiran.

Otkriveno je i da lekar kom se muškarac javio nije njegov lični lekar te je danas ostao na preventivnom posmatranju, a prostorije Doma zdravlja su dezinfikovane i luftirane.

Nadležni pozivaju sve one koji su tog dana bili između 20:00 i 21:30 u hitnoj pomoći u domu zdravlja Vič-Rudnik da se jave na broj 031 619 118.

Prvi zaraženi je 29. februara leteo iz Maroka na aerodrom "Marco Polo" u Veneciji i već tada je pokazivao znakove bolesti, ali ih je pripisao povredi noge koju je zadobio u Maroku.

Nije bio samo u Hitnoj...

Nadležne institucije pozvale su i sve slovenske državljane koji su bili na tom letu da prate zdravstveno stanje i u slučaju znakova bolesti kontaktiraju ličnog lekara.

Istog dana zaraženi 60-godišnjak je stigao u Ljubljanu vozilom jednog autoprevoznika, a izvršni direktor te kompanije rekao je da se u vozilu, osim zaraženog, nalazila manja skupina putnika i vozač, koji nema znakove zaraze i koji je u izolaciji.

Svi koji su bili u vozilu će obaviti razgovor s epidemiologom koji će im dati uputstva kojih će morati da se pridržavaju.

Žena prvog pacijenta zaraženog koronavirusom u Sloveniji radi u jednoj osnovnoj školi, ali su rezultati testiranja pokazali da ona nije zaražena koronavirusom.

Direktorka direktorata za javno zdravlje u ministarstvu zdravstva Mojca Gobec izjavila je za Slovensku televiziju kako panika nije potrebna i da preventivne mere za suzbijanje širenja zaraze i eventualne epidemije ostaju za sada iste koje su donesene prethodnih dana i nedelja, a eventualne nove mere zavisiće "visine rizika".

Za uzimanje briseva koji odlaze na testiranje u tri laboratorija u Ljubljani i Mariboru predviđeno je 16 "ulaznih centara", regijski smeštenih u bolnicama po celoj Sloveniji, a za eventualno primanje više obolelih rezervisane su izolacijske sobe u tri bolnice, u Ljubljani, Mariboru i Golniku kod Kranja.

Video: Masovno bekstvo iz aviona: Nisu hteli da budu u karantinu zbog korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    5. mart 2020 | 15:23

    Haos zbog obicnog gripa ovo je smesno

  • majalena

    5. mart 2020 | 15:53

    Jel to bjese ona Slovenija, koju ste naveli u 10 destinacija gdje korona ne moze da dodje? Sigurna destinacija za putovanje.

  • Srbin

    5. mart 2020 | 19:14

    Ludi kinezi jedu slepe miseve i domace zivotinje...a onda ceo svet ispasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA