≫ 

Crna Gora uvela mere zbog korona virusa: Zabranjena putovanja, uvodi se izolacija

Crna Gora je jedina zemlja u regionu u kojoj još nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa

  • 13
Korona virus, koronavirus, Francuska Foto: Tanjug/AP

Korona virus još nije zabeležen u Crnoj Gori, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije u svetu Institut za javno zdravlje je predložio, a Ministarstvo zdravlja donelo određene naredbe i preporuke, prenosi Radio i Televizija Crne Gore.

- Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran, Južnu Koreju i Kinu. U skladu sa Zakonom o strancima uvodi se privrenena zabrana njihovog ulaska. Državljani Crne Gore koji se se zatekli u tranzitu u tim državama biće u kućnoj izolaciji 14 dana, pod aktivnim nadzorom - kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na današnjoj konferenciji za novinare.

Naređeno je i da se odlože i sve ekskurzije u inostranstvo, a sportska dešavanja održavaju bez publike.

- Borba protiv koronavirusa nije samo stvar zdravstvenog sistema, sve mere su bez efekta ako se putnici ne budu pridržavali tih mera. Trenutno je 381 pod zdravstvenim nadzorom - rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

On je rekao da su testirali  39 osoba na koronavirus i da je to, na 600.000 stanovnika, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Begić apeluje da treba da se preduzmu sve mere kako ne bi doslo do širenja virusa, dodajući da nepoštovanje naredbi podleže zakonskoj odgovornosti.

- Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac koji se vratio iz Severne Italije da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama - apelovao je Begić.

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je saopštio da sistem funkcionise i da nema ni jednog slučaja novog virusa da je zabeležen u Crnoj Gori.

- Nemamo šta da krijemo, čim saznamo da imamo prvi slučaj Kovida 19, javnost će biti obaveštena u roku od 10 minuta. Nije nam cilj da bilo šta krijemo, ovaj posao moramo da odradimo zajedno. U Italiji se pokazalo da je neprihvatanje preporuka ponašanja dovelo do toga sto je sada zahvatilo celu Italiju - rekao je Mugoša.

Oldažu se i ekskurzije u inostranstvu.

Preventivne mere uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

- Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu. Neophodna je adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama koja je imperativ. Takođe, rukovanje, grljenje i slično treba izbegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje - rekao je Hrapović.

Mugoša je naglasio da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

- Imamo oko 800 testova što je za početak dovoljno, najavljeno je da stigne 1.000 testova, a obećano nam je iz SZO-a tako da ćemo imati ukupno 3.000 testova - dodao je Mugoša.

Na pitanje da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom a u vezi sa okupljanjima na litijama, ministar Hrapović je odgovorio da je preporuka jasna, te da je potrebno izbegavati masovna okupljanja.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRNA GORA

    10. mart 2020 | 17:42

    Nama dijele maske sa likom vrhovnog vidje Mila Djukanovica, vele da kroz njih nikakav virus ne moze proci.

  • CG

    10. mart 2020 | 17:41

    Kuka nama ako nam to cudo stigne. Italija je svjetlosnim godinama ispred nas u svemu pa sta ih snadje, sve mi se cini ovamo ako krene zavrsicemo taman toliko da nas za kruzer kakav ostane a i ovako nas ima ko neki prosjecan gradic.

  • Dzonii

    10. mart 2020 | 18:12

    Ajde....znamo....samo cekamo da objavite: "Zabranjuju se okupljanja u CG (npr Litije) zbog korona virusa". A virusa i nema tamo. Al nema veze, ocekujem ovakvu neku vest u sledecih par dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA