≫ 

U Hrvatskoj izlečen pacijent sa ozbiljnom kliničkom slikom: Negativan na koronu, izlazi iz bolnice

Po izlasku iz bolnice, predviđeno je da još 15 dana bude u samoizolaciji

  • 6
Korona virus, Region, Srbija, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović

Iz Hrvatske stižu lepe vesti, a to je da je nakon dvojice blizanaca iz Zagreba koji su prvooboleli od korona virusa u toj zemlji, izlečen još jedan čovek iz Rijeke.

U Rijeci je ukupno osam obolelih, od toga je troje u bolnici.

- Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tokom iduće nedelje biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izlečen - rekao je Davor Štimac, pravnik iz KBC-a Rijeka.

Podsetimo, Hrvatska je proglasila treći stepen pripravnosti u odbrani od korona virusa. Razlog je ulazak virusa u zdravstveni sistem. Treći stepen znači mobilizaciju zdravstva.

Pranvici iz KBC-a Rijeka i Osijek, ustanova u kojima su smeštene osobe obolele od korona virusa, gostovali su u Temi dana na HRT, i objasnili šta znači to za njih.

- Jedan deo bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smeštati bolesnici koji treba da ide na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jednu zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgradu Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski, ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim merama u potpunosti da odvojimo bolesne od zdravih i da budemo spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodele, uslovi rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni.

U Slavoniji su juče potvrđeni prvi slučajevi, danas je u Klinici za infektivne bolesti zbrinuto ukupno sedmoro obolelih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA