≫ 

Vratile se iz SAD i Španije: Registrovana prva dva slučaja korona virusa u Crnoj Gori

Crna Gora bila je jedina evropska zemlja u kojoj nije bio zabeležen slučaj korona virusa

  • 22
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da su u toj državi zabeležena prva dva slučaja korona virusa.

Kako se navodi, reč je o pacijentkinjama iz Ulcinja, odnosno Podgorice. Kako se navodi, reč je o ženama koje su se vratile iz Amerike, odnosno Španije.

- Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori. Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom - rekao je Marković.

Obe su stabilnog zdravstvenog stanja, dodao je.

- Kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Nema mesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti - poručio je Marković.

On je objasnio je da su se proteklih nedelja preduzimale brojne mere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja korona virusa na teritoriji.

- I do danas smo uspešno odolevali, skoro tri meseca nakon prvog slučaja u Evropi - rekao je.

Ponovljeno je da je najbolja mera za građane da ostanu kući, da se pridržavaju socijalne distance i vode računa o higijeni.

Nisu bile u radnom odnosu

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zaražene osobe nisu bile zaposlene. Naveo je i da jedna živi sama, a druga u porodici i da je potrebno da se sprovedu određene mere. Pojasnio je da je jedna pacijentkinja bila na klinici, a druga kući.

Marković je na konferenciji za medije rekao da će biti potrebna veća disciplina i solidarnost kako bi se sprečilo širenje epidemije.

Crna Gora je do danas bila jedina evropska zemlja u kojoj nije bilo slučaja korona virusa.

Zatvaranje granica

Crna Gora pre nekoliko dana nove mere na zaštiti građana i države od širenja koronavirusa. Nakon sednice Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je da Crna Gora zatvara sve granice za strance. Zatvaraju se tržni centri, kafići, restorani, dečje igraonice...

- U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virus, a kada ga registrujemo da sprečimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži najbolja rešenja - poručili su nadležni.

Obustavljen aviosaobraćaj

Crna Gora je juče privremeno obustavila sav putnički avionski saobraćaj, saopštila je Vlada Crne Gore.

- Uz ranije najavljenu privremenu obustavu javnog prevoza putnika u međunarodnom putnom i željezničkom saobraćaju - ovo je najnovija mera. Ponavljamo da ćemo omogućiti CG državljanima povratak u zemlju - saopšteno je iz Vlade.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    17. mart 2020 | 21:16

    DELITE. Neka se ova molitva siri brze od virusa koji vlada. "Gospode, Bože naš, koji si bogat milosrđem i mudrim promislom upravljaš našim životom, usliši našu molitvu, primi naše pokajanje za naše grehe, zaustavi novu zaraznu bolest (novu epidemiju), kao što si jednom prestao da kažnjavaš narod u vreme cara Davida. Ti koji si lekar duša i tela naših, podari oporavak bolesnima, podižući ih hitro sa odra patnje kako bi mogli da proslavljaju Tebe, našeg Milostivog Spasitelja, a zaštiti zdrave od bilo koje bolesti. Blagoslovi, Gospode, ojačaj i zaštiti svojom blagodaću sve one koji se čovekoljubljem i žrtvovanjem staraju o bolesnima u njihovim domovima ili u bolnicama. Ukloni sve bolesti i patnje među ljudima i nauči nas da cenimo život i zdravlje kao tvoje darove. Daj nam, Bože, svoj mir i ispuni naša srca čvrstom verom u tvoju zaštitu, nadom u tvoju podršku i ljubavlju prema tebi i prema bližnjemu. Jer si ti Bog koji miluje i spašava nas, i tebi slavu uznosimo: Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, sada i uvek i u vekove vekova". AMIN

  • arte

    17. mart 2020 | 21:22

    Kako stadoše Litije, dođe korona.... možda da se razmisli o ovome....

  • Bjelopavlic BG

    17. mart 2020 | 21:43

    Iskreno sam se nadala da ce vas u Crnoj Gori obici. Steta. Neka nam je Bog u pomoc braco i sestre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA