Hrvatski biskupi zabranili vernicima da dolaze na misu: Uveli 12 mera zaštite od korona virusa

U crkvama sme da boravi najviše 10 vernika i mora najmanje dva puta dnevno da se dezinfikuju klupe i kvake

  • 1
Korona virus, Rim, Papa, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Hrvatska biskupska konferencija donela je predlog odredbi prema kojoj više neće biti misnih slavlja i sakramenata u župama širom Hrvatske.

HBK je donela i 12 predloga odredbi kojih bi vernici i sveštenici trebalo da se pridržavaju, prenosi Morski.hr.

- Svesni situacije i odgovornosti za zdravlje i život vernika, a u skladu s najnovijim merama Nacionalnog kriznog štaba, Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, Hrvatski biskupi donose mere koje stupaju na snagu u sredu, 18. marta 2020. u 00:00 i traju do drugačije odluke - navode iz HBK.

1. Da bi se izbeglo širenje korona virusa i očuvalo zdravlje stanovništva, sve svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg.

2. Sveštenici slave svetu misu privatno, bez učešća vernika.

3. Svete mise, Križni put i drugi oblici pobožnosti na otvorenom nisu dopušteni.

4. Biskupi ordinariji, sve do opoziva, katoličke vernike u Hrvatskoj oslobađaju obaveze sudelovanja na nedeljnoj i blagdanskoj misi. Neka vernici ovu obvezu zamene molitvom, postom, dobrim delima, čitanjem Božje reči, praćenjem svete mise na radiju, televiziji ili na internetu i primanjem duhovne pričesti.

5. Neka se crkve za vreme epidemije, kad je to moguće, otvore isključivo pod sledećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za ličnu molitvu zdravih vernika bez simptoma akutne plućne bolesti. b) maksimalno 10 ljudi može biti prisutno istovremeno, s najmanjim razmakom od 1,5 metar. c) crkvu, koja je otvorena za vernike, treba najmanje dva puta dnevno čistiti dezinfekcionim sredstvima (kvake na vratima, klupe itd.). d) Vernici moraju u crkvi da dobiju dezinfekciono sredstvo za ruke.

6. Slavlje sakramenta ispovesti se odgađa na neodređeno.

7. Crkvene sahrane dopuštene su uz strogo pridržavanje uputstava državnih institucija. Sahrana se obavlja bez sprovodne mise i samo s najbližima. Sprovodna misa neka se slavi nakon ukidanja ove upute.

8. U smrtnoj opasnosti dopušteno je podeliti bolesničko pomazanje ukoliko su sveštenik i vernik pravilno zaštićeni.

9. Bolnički kapelani i sveštenici koji pastoralno opslužuju u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama treba da slide uputstva spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

10. Biskupijske i župne kancelarije, crkveni arhivi i druge crkvene kancelarije ostaju zatvorene do daljnjeg. Vernici se mogu obratiti župnim kancelarijama isključivo telefonom ili e-mailom.

11. Katolički vrtići, škole i druge obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su da slediti uputstva Nacionalnog kriznog štaba, Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

12. U ustanovama gde borave redovnici i redovnice neka se ograniče izlasci i kontakti s posetiocima spolja“, stoji u u upuststvima koje bi trebalo da usvoji HBK.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    19. mart 2020 | 09:13

    Kao i obično, crkva se ograđuje od vernika kada je opasnost. To što nema ispovedi i crkvenih sahrana znači da će mnogi vernici otići direktno u pakao, ali crkvu to ne zanima. Bolji su mi oni protestanti po USA, uključe kanal sa propovednikom i mole se oko televizora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA