• 2

Zabranjeno napuštanje gradova: Hrvatska uvela nove mere za suzbijanje korona virusa

Kako je saopštio Stožer civilne zaštite, mere stupaju odmah na snagu

  • 2
HRVATSKA ZEMLJOTRES ZAGREB, Croatia Earthquake

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Štab civilne zaštite Hrvatske objavio je tri nove odluke koje su donete danas zbog epidemije korona virusa i odmah stupaju na snagu.

Prva je ona o zabrani napuštanja mesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

- S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prenosi bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mesta prebivališta ili stalnog boravka - stoji u odluci, a prenosi "Index".

U objavi su, takođe, navedeni i slučajevi u kojima je to dozvoljno, kao što je kretanje radi nabavke hrane i potrepština, zdravstvenih i komunalnih delatnosti. Izuzetak su i službe za zaštitu stanovništva, novinari, stanovnici koji zahtevaju hitnu medicinsku negu.

Dozvoljeno je putovanje iz važnih porodičnih razloga, kao što je nega dece, starijih osoba ili kupovina hrane i osnovnih potrepština. Za sve gorenavedene slučajeve izdaju se propusnice. Za nabavku, dnevne migracije onih koji rade u zdravstvu i u komunalnim delatnostima, za putovanja na posao i sa posla ako je to neophodno, kao i ljudima koji rade na zaštiti stanovništva i novinarima izdaju propusnice.

Za stanovnike koji zahtevaju hitnu medicinsku negu propusnicu izdaje porodični lekar. Za putovanja iz neodložnih razloga propusnicu izdaju nadležni štabovi civilne zaštite.

Druga odluka koju je doneo Stožer odnosi se na uvođenje nužne mere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mera.

Treća odluka se odnosi na uvođenje nužne mere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prevoza.

Video: Italijan pobegao iz karantina u Hrvatskoj, pa probao da uđe u Srbiju: Putnici u izolaciji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    Nadam se da Srbija neće da se ugleda na Hrvatsku. Pozdrav svima.

  • DARKO 100%

    Mi smo pokazali visok stepen organizovanosti i znanja i cak korak vise od evrope,sa tacke gledista evrope oni nam se dive i nemogu verovati za tako malu zemlju koja je pokazala organizovanost i znanje ,mnoge evropske zemlje pocele su da rade sto je Srbija uradila i da rade po tom modelu,tako evropa sad se ugleda na Srbiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima