• 9

Stanovnici opštine u Crnoj Gori vezani Besom da ne izađu tokom karantina: Čast je sada na ispitu

Imamo i neodgovornih pojedinaca protiv kojih su podnete krivične prijave, a koji nisu poštovali mere za koje smo se vezali Besom noć pre

  • 9

 Stanovnici crnogorske opštine Tuzi i zvanično su u karantinu od 24. marta i zabranjeno im je da izlaze zbog sprečavanja širenja korona virusa. Naime, od 12.000 stanovnika čak 15 ljudi je zaraženo korona virusom.

Predsednik Opštine Tuzi Nik Ðeljošaj rekao je da će biti pritvoreni ukoliko prekrše naredbu o zabrani izlaska, kao i da će protiv njih biti pokrenut postupak, prenosi portal CdM.

Đelošaj je rekao i da su građani vezani Besom kako ne bi izlazili iz opštine.

- Kao što ste upoznati i informisani, u okviru teritorije Opštine Tuzi je zabranjeno kretanje u celosti, uz to i svi izlasci vani. Imamo i neodgovornih pojedinaca protiv kojih su podnete krivične prijave, a koji nisu poštovali mere za koje smo se vezali Besom noć pre - rekao je Ðeljošaj.

Prema njegovim rečima, na svim izlazima iz Tuzi udvostručen je broj policijskih službenika i za one građane koji se budu zatekli pokušavajući da prekrše mere, biće primenjena mera pritvora i protiv njih će biti podnetena krivična prijava.

- Nećemo dozvoliti da nekolicina neodgovornih pojedinaca, pokvare sliku koju smo pokazali kao građani - rekao je Ðeljošaj.

Prema njegovim rečima, građanima su u sredu dostavljani hleb, lekovi, potprepštine za decu, što će biti nastavljeno i u narednim danima.

Šta je Besa?

"Besa", odnosno časna reč, temelj je zakonika koji zadnjih pet vekova reguliše život Albanaca, a neke od izreka vezanih za nju su "čast Albanca se ne može kupiti", "Albanac će radije umreti nego pogaziti reč" i "čast Albanca je vrednija od zlata"

Besa je, kod Albanaca, čvrsto obećanje, koje se mora održati i po cenu života. Kod plemena u severnoj Albaniji bila je poznata još u srednjem veku kao posebna norma u uređivanju međuplemenskih i međuljudskih odnosa. Kodifikovana je u poznatom Zakonu Leke Dukađinija. Imala je, a često i danas ima, posebnu ulogu u krvnoj osveti, jer su se pod njenom zaštitom zavađene stranke mogle slobodno kretati za određeni period, bez bojazni od osvete.

Kada neko da Besu, to je reč koja ne sme biti pogažena.

Pogledajte u galeriji kako poštuju Besu:

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora

    Je ponosna na malisore i bosnjake iz Tuza i cijele Crne Gore,nikad kroz istoriju nisu nikad napravili zlo drugim za razliku od....!!

  • Cika Velja

    Koliko mrtvih se povezuje sa tom "besom"...pa je bolje da ne komentarisem?!

  • Boris

    Eh sada samo zato što koriste istu zastavu isto se ponašaju isto izgledaju i koriste Besu hoćete odmah nešto da povežete.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima