• 7

Zašto je u zemljotresu stradalo srce Zagreba?

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec ukazuje da to nije bio prvi potres u Zagrebu, ali da je najjači posle 140 godina sa slabim potresima iz udaljenih epicentara

  • 7

U jakom zemljotresu koji je pogodio Zagreb i okolinu prošle nedelje oštećen je velik broj zgrada, među kojima i muzeji i crkve. Kako se dogodilo da jedan relativno slab potres napravi toliku štetu, pogotovo u centru grada, a onda i po naseljima u neposrednoj blizini epicentra, postavlja pitanje zagrebački "Večernji list".

Predsednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković kaže za list da se radilo o potresu srednje jačine, s plitkim epicentrom, a da su oštećene uglavnom zgrade za koje struka zna da imaju slabu otpornost na potres.

Ona ukazuje da je reč o zidanim konstrukcijama koje imaju mnogo spojeva, a svi ti spojevi su slaba tačka. Obnova koja će uslediti je i šansa da centar Zagreba dobije novo lice, smatra Jurković.

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec ukazuje da to nije bio prvi potres u Zagrebu, ali da je najjači posle 140 godina sa slabim potresima iz udaljenih epicentara.

Skloniji smo ulepšavanju fasada nego analizi seizmičke stabilnosti, ističe ona i navodi da je većina oštećenih zgrada vlasništvo privatnih vlasnika etažnih stanova i da oni odlučuju na šta će trošiti svoja sredstva.

Dražin Lovrec ukazuje da je veći problem u javnim društvenim zgradama, npr. bolnicama, kod kojih je propušteno da budu osigurane zbog zemljotresa.

- Do sada je prijavljeno oštećenje na više od 17.000 zgrada, a naši inženjeri statičari su pregledali više od 2.000 - navodi Dražin Lovrec.

Ona dodaje da već prve procene govore o tome da neke zgrade neće biti moguće obnoviti, odnosno, neke će morati da budu srušene, ali je broj takvih zgrada mali.

"Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske": Lukas se oglasio nakon zemljotresa u Zagrebu

Povodom nemilih scena u Zagrebu oglasio se pevač Aca Lukas, koji je uputio podršku građanima Zagreba i Hrvatske i ističe da se saoseća sa njima.

- Užas!!! Šta nas sve snalazi, ovo je užas!!! Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske! I mojim mnogobrojnim prijateljima i braći!!!! Ja sam sa vama u bolu kao i u dobru, a siguran sam i cela Srbija!!! Ne dajte se! Iskreno sam potresen i mojim prijateljima na raspolaganju u svako doba gde GOD da su! Danas su moji prijatelji u Zagrebu pogođeni nesrećom i ja sam uz njih i sa njima šta GOD mogu - napisao je pevač.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Zbog Stepinca zato je stradao on da im bude svetac e moji vi....

  • sale

    Zasto bi srbija bila u bolu zbog njih i koga ti nazivas bracom , taj narod je stvoreod mrznje prema nama daj vise oknote se njih

  • Toma

    Sva cast legendarnom pevacu Aci Lukasu za izrazeno saosecanje, povodom jakog zemljotresa koji je pogodio Zagreb i okolinu?! Ako se zna da je tom prilikom osteceno oko 17.000 objekata,medju njima i vredna kulturno-istorijska zdanja. Namece ce se pitanje, kako i na koji nacin treba pruziti svesrdnu pomoc?! Posto, elementarne nepogode ne biraju, regiju, a ni veroispovest, namece se objektivno pitanje saosećanja?! Zato, ljudski, komsijski, rodjacki, bratski, treba u granicama, bez obzira na Koronu, pruziti kakvu takvu pomoc?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima