Zašto je u zemljotresu stradalo srce Zagreba?

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec ukazuje da to nije bio prvi potres u Zagrebu, ali da je najjači posle 140 godina sa slabim potresima iz udaljenih epicentara

  • 7

U jakom zemljotresu koji je pogodio Zagreb i okolinu prošle nedelje oštećen je velik broj zgrada, među kojima i muzeji i crkve. Kako se dogodilo da jedan relativno slab potres napravi toliku štetu, pogotovo u centru grada, a onda i po naseljima u neposrednoj blizini epicentra, postavlja pitanje zagrebački "Večernji list".

Predsednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković kaže za list da se radilo o potresu srednje jačine, s plitkim epicentrom, a da su oštećene uglavnom zgrade za koje struka zna da imaju slabu otpornost na potres.

Ona ukazuje da je reč o zidanim konstrukcijama koje imaju mnogo spojeva, a svi ti spojevi su slaba tačka. Obnova koja će uslediti je i šansa da centar Zagreba dobije novo lice, smatra Jurković.

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec ukazuje da to nije bio prvi potres u Zagrebu, ali da je najjači posle 140 godina sa slabim potresima iz udaljenih epicentara.

Skloniji smo ulepšavanju fasada nego analizi seizmičke stabilnosti, ističe ona i navodi da je većina oštećenih zgrada vlasništvo privatnih vlasnika etažnih stanova i da oni odlučuju na šta će trošiti svoja sredstva.

Dražin Lovrec ukazuje da je veći problem u javnim društvenim zgradama, npr. bolnicama, kod kojih je propušteno da budu osigurane zbog zemljotresa.

- Do sada je prijavljeno oštećenje na više od 17.000 zgrada, a naši inženjeri statičari su pregledali više od 2.000 - navodi Dražin Lovrec.

Ona dodaje da već prve procene govore o tome da neke zgrade neće biti moguće obnoviti, odnosno, neke će morati da budu srušene, ali je broj takvih zgrada mali.

"Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske": Lukas se oglasio nakon zemljotresa u Zagrebu

Povodom nemilih scena u Zagrebu oglasio se pevač Aca Lukas, koji je uputio podršku građanima Zagreba i Hrvatske i ističe da se saoseća sa njima.

- Užas!!! Šta nas sve snalazi, ovo je užas!!! Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske! I mojim mnogobrojnim prijateljima i braći!!!! Ja sam sa vama u bolu kao i u dobru, a siguran sam i cela Srbija!!! Ne dajte se! Iskreno sam potresen i mojim prijateljima na raspolaganju u svako doba gde GOD da su! Danas su moji prijatelji u Zagrebu pogođeni nesrećom i ja sam uz njih i sa njima šta GOD mogu - napisao je pevač.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    31. mart 2020 | 07:26

    Zasto bi srbija bila u bolu zbog njih i koga ti nazivas bracom , taj narod je stvoreod mrznje prema nama daj vise oknote se njih

  • 👌🏼

    31. mart 2020 | 00:49

    Kad nesto godinama koristis a nista ne ulazes, dodje dan da se urusi kao kula od karata.Svemu dodje kraj pa i ovim prestarim zdanjima.

  • Aca

    31. mart 2020 | 09:53

    Zbog Stepinca zato je stradao on da im bude svetac e moji vi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA