≫ 

Tužilaštvo utvrđuje odgovornost Amfilohija i sveštenika nakon služenja liturgije u nedelju

Mitropolit Amfilohije priveden je u nedelju sa još nekoliko sveštenika i građana zbog služenja liturgije ispred crkve na Zlatici

  • 3
Amfilohije Radović, daje izjavu u policiji, policija, hapšenje Foto: Telegraf

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je pokrenulo istragu radi utvrđivanja odgovornosti sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, među kojima je mitropolit Amfilohije i protojerej Velibor Džomić, kao i nekoliko građana, koji su privedeni u nedelju nakon liturgije ispred crkve na Zlatici.

Tužilaštvo je saopštilo da je istraga pokrenuta nakon "pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka".

Navodi se da će svi oni biti pozvani na saslušanje u najkraćem mogućem roku.

Tržavni tužilac je, kažu, zatražio od Uprave policije preduzimanje mera u cilju identifikacije osoba koja su prisustvoval tom događaju da bi ih tužilac saslušo u, kako se navodi, "odgovarajućem procesnom svojstvu".

Amfilohije Privodjenje Foto: Igumanija/vijesti

U saopštenju, koje je potpisala državna tužiteljka i portparol te institucije Milica Mandić, se navodi da će nakon ocene dokaza prikupljenih u istrazi, biti doneta odluka o "eventualnom postojanju elemenata bića krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti".

Portal RTCG piše da se na snimku medijske kuće TV Ostrog vidi da je liturgija trajala skoro dva sata, da mitropolit Amfilohije, ostali sveštenici Srpske crkve, kao i civilna lica - krše mere o obaveznom držanju socijalne distance i zabrani organizovanja okupljanja.

Vidi se, kažu, da prisutni piju iz jedne čaše, putira, a da kasnije pojedini prilaze Amfilohiju i sveštenicima SPC i ljube im ruke...

Navodi se da je policija identifikovala sve sveštenike i deo građana koji su prisustvovali verskom obredu kod crkve na Zlatici, a istog dana su u Centru bezbednosti uzete izjave i dostavljene Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

RTCG primećuje da iz sinoćnjeg saopštenja proizilazi da je istraga pokrenuta i da će biti saslušane osobe sa snimka radi utvrđivanj krivične odgovornosti.

- U saopštenju koje se čekalo dva dana i duže od 50 sati ne navodi se protiv koga je pokrenuta istraga, niti za koje krivično delo - piše ovaj medij.

Navode da, iako postoje tri tužilačka tima, u šturom saopštenju se nijednom rečenicom ne pominje okupljanje na verskom obredu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Video: Hiljade građana predvođeni Amfilohijem na protestnoj litiji u Baru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    15. april 2020 | 10:30

    Ne povladjujte im. Trebaju biti primer drugima. Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA