Slovenci ogradom podelili selo u Istri: Rekli da je postavljaju zbog migranata, a ispade zbog korone

Meštanima prvo rekli da je ograda postavljena zbog migranata , a sad da je postavljena zbog korona virusa

  • 3
POMORAVLJE KUKURUZ SETVA SETVA KUKURUZA Meštani besni jer ne mogu do svojih njiva Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Mlinima, ispod graničnog prelaza Požane-Sočerga, na državnoj granici Hrvatske i Slovenije, Slovenci su postavili ogradu na putu usred sela.

- Žalosno je što su Slovenci postavili gvozdenu ogradu nasred sela. Ta ograda deli nas meštane, a da bih otišao na svoju njivu, treba svaki put da zovem njihove policajce da me puste. Ovo nema nigde, samo kod nas - kaže za 24sata.hr Dario Ugrin (67) iz sela Mlini nadomak Buzeta.

Meštani tvrde da je postavljena na hrvatskoj teritoriji, i to oko 20-ak metara od granične crte.

- Angažovani su hrvatski geodeti, koji će izmeriti je li ograda na samoj graničnoj crti. Do tada, svaki put kad treba da idem na svoju njivu, moram da zovem tamošnju policiju i da trošim mobilni i novac. Ceo život živimo u suživotu, i s drugim meštanima nikad nije bilo problema. Govorili su da je ograda postavljena zbog migranata, a sad tvrde da je to zbog korone. Kao da će ta ograda sprečiti da virus prođe na drugu stranu - ogorčen je Dario.

On dodaje da je postavljanjem ograde onima koji imaju propusnice onemogućen pristup posedima na slovenskoj strani. Ovaj blokirani put povezivao je Mline i selo Maršiči sa slovenske strane. Meštanima pograničnih Kodolja, najviše sela Mlini, Konti, Ugrini i Goričica, šume i livade su na slovenskoj strani.

- Živim u Mlinima od rođenja i, evo, sad se usred mesta stavljaju čelična vrata s lokotima, pa ne mogu do svog vrta. Ne mogu niti do rezervoara na izvoru Bračane, a ako nešto slučajno pušta, ne mogu ni ventil da zatvorim. Dotle je došlo. Za ovo su krive obe strane, politika Slovenije i Hrvatske, koja ne rešava taj problem, a mi meštani patimo - požalio se Ugrin, koji za sve meštane ima samo reči hvale.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić obišao je s sporno mesto i ona je morao da zove slovenske policajce kako bi otvorili metalnu ogradu.

- S policijom smo u dobrim odnosima i stvarno nas razumeju. Ali smatram da je ovo trebalo drugačije rešiti. Trebalo je sesti i pronaći rešenja koja bi pomogla i jednoj i drugoj strani. Sela s obe strane granice od davnine su povezana, a Istri takve granice ne trebaju. Protiv sam bilo kakvih graničnih barijera, nezavisno od toga imaju li za to zakonsku osnovu, jer se tako kvare dobrosusedski odnosi. U ovom je slučaju to s koparskom opštinom, s kojom smo zbratimljeni - rekao je gradonačelnik.

- Donedavni prijatelji, rodbina i susedi, koji su zajedno slavili praznike i obrađivali zemlju, sad se gledaju preko ograda, što svakako stvara dodatnu nervozu i nepoverenje u sistem, koji ih sputava u njihovim svakodnevnim životnim zadacima - naveo je Žulić u dopisu slovenskom ministarstvu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije o korona virusu iz sveta možete pratiti u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Nemac sa porodicom zarobljen u srpskom gradiću gde niko nije zaražen koronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    17. april 2020 | 11:18

    Ziveo si u Jugoslaviji,i cinjenica je da nije bas valjalo...zato sad zacepi labrnju!!!

  • Гунвалд

    17. april 2020 | 12:45

    Какви су им суседи чуди ме да то одавно нису урадили.

  • 🤡

    17. april 2020 | 15:49

    Hteli ste zapadnu demokraciu, Yuga vam nije pasala, e sad uzivajte u toj toboze demokraciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA