Šipovo traži novac za plate sveštenicima i imamu: Nema vernika, nema ni "primanja"

Opština Šipovo tražila je od resornog ministarstva novac kako bi isplatili platu sveštenicima i imamu, jer zbog korona virusa u bogomoljama nema vernika, pa samim tim ni prihoda

  • 5
sveštenik. pop, religija, katolici, katoličanstvo Foto-ilustracija: pixabay.com

Opština Šipovo zatražila je od Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske novac kojim bi se za osam sveštenika i jednog imama iz ove lokalne zajednice isplatile naknade za april.

To je za "Nezavisne" potvrdio opštinski načelnik Milan Kovač, koji priznaje da su oni jedina opština koja je prema ovom ministarstvu uputila ovakav zahtev.  Podseća Kovač da je ranijim uredbama, koje je donosio Republički štab za vanredne situacije, zabranjeno masovno okupljanje i rad nekim delatnostima zbog epidemije korona virusa.

- I sveštenicima je zabranjeno okupljanje, a oni primaju "platu" od vernika kada dođu na liturgiju odnosno molitvu. Nemaju nikakva druga primanja. Ja sam mislio da bi bilo dobro da i njih uvrstimo, pošto su prijavljeni u Poreskoj upravi RS, odnosno sami sebi plaćaju doprinose - rekao je Kovač. 

Kako je precizirao, bilo bi korektno da država i verske službenike uvrsti u ranije mere - da ih oslobodi od plaćanja poreza i doprinosa i isplati im jednu zagarantovanu platu.

- Ljudi nisu radili, nemaju plate. Oni nemaju drugih izvora prihoda osim kad vernici dolaze. U obzir smo uzeli sve verske službenike, a imamo osam sveštenika i jednog imama - precizirao je Kovač u izjavi za "Nezavisne".

Ocenjuje da Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, najverovatnije, neće ispuniti ovaj zahtev, ali ima i rezervno rešenje.

- Ja ću iz budžeta izdvojiti po jedan zagarantovani lični dohodak pa ću im to dati. Za to će trebati četiri do pet hiljada maraka - procenjuje Kovač.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Sveti bor u dvorišu manastira Nikolje uslišava molitve bolesnih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    30. april 2020 | 09:01

    Ko ne placa porez nema sta traziti u poreskoj kasi

  • aaaaaa

    30. april 2020 | 09:11

    Obratite se državi izrael tamo su vam pare, prvo skupljate pare od naših vjernika i šaljete za državu izrael a sad kad nemate primanja sad oćete da budete na državne jasle e neće da može, no zovite ove vase u jerusalim neka vam pomognu

  • Ma nemoj?!

    30. april 2020 | 10:36

    A porez gospodo?Imate li zvanicni cenovnik za usluge?Nemate?Znaci tjao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA