≫ 

Milanović napustio godišnjicu obeležavanja akcije Bljesak: Ugledao natpis "Za dom spremni"

Slavi Bljesak, a "stidi se" Za dom spremni... Zanimljivo rezonuje Milanović

  • 49

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je Okučane u kojima se odvija obeležavanje akcije "Bljesak", nakon što je osvanuo natpis "Za dom spremni", javlja Index.hr.

Milanović je odlučio da napusti obeležavanje nakon što je jedan muškarac istaknuo majicu s ustaškim natpisom.

- Jedan učesnik se skinuo u odoru sa znakom 'Za dom spremni' i ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsednika sabora razumem, oni moraju", rekao je Milanović, a prenosi N1.

Programom je bilo predviđeno da Milanović s Plenkvovićem i Jandrokovićem položi zajednički venac.

Podsetimo, na današnji dan navršava se 25 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji "Bljesak" sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, proterali 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro dece.

Protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i sa oko 4.000 vojnika, 1. maja 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Zaštitne snage UN, na vreme upozorene od strane hrvatskih generala, povukle su se na bezbedna mesta, prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Narod zapadne Slavonije, sećajući se Јasenovca iz 1941. godine i Pakračke Poljane iz 1991. godine, krenuo je u egzodus prema Srpskoj.

Na putu prema mostu spasa do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. Ranjenici su klani ili gaženi tenkovskim gusenicama.

U toj akciji ubijene su i nestale 283 osobe, a među žrtvama je bilo 56 žena, osam osoba do 14 godina i 75 sa više od 60 godina starosti.

Video: Milanović iz Jasenovca: Ovde su se dešavale grozne stvari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    1. maj 2020 | 11:43

    Pa ustaštvo je bilo ispisano svuda na spaljenim ognjištima Srba, pa sam tuđman i pre rata na medijima širio mržnju prema Srbima, hvalio NDH...svuda su pevali o klanju i vešanju Srba...zločin slave,slave zločin koji je naredio državni vrh,čak imaju video i tv snimci, i danas skrivaju grobove nekoliko desetina dece i više desetina žena...ustaška znamenja i pozdravi su sastavni deo bljeska i oluje...i niko za te zločine nije osuđen zahvaljujući Berlinu i pomoći Amerike...

  • Simon

    1. maj 2020 | 11:05

    Koji fazon,znači došao na proslavu bruke,a tobože ga je uvredio natpis za dom spremni.?mislim da jeMilanović imao dil sa dotičnim takozvanim herojem.

  • Jo

    1. maj 2020 | 11:28

    Neka mi neko objasni otkud sad ove promene kod gos Milanoviča ka dobro znamo kakve nam je uvrede izgovarao valjda misli da smo mi svi sklerotični pa da smo zaboravili to je dokaz kakav je karakter od čoveka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA