≫ 

I na vencu u Okučanima napisano "Za dom spremni": "Ovo je namerna provokacija i gaženje žrtava"

Milanović je na Fejsbuku objasnio kako je jedan od muškaraca s majicama trebalo da položi venac

  • 19
Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je obeležavanje godišnjice "Bljeska" u Okučanima nakon što je jedan muškarac istakao majicu s natpisom "Za dom spremni".

Međutim, ustaški natpis "Za dom spremni" nije bio samo na majicama dvojice učesnika obeležavanja Bljeska.

Taj natpis stajao i na vencu koji je doneo neko iz protokola. Na vencu stoje naptisi "Za dom spremni" i "HOS-HSP", prenosi Index.hr.

Milanović je na Fejsbuku objasnio kako je jedan od muškaraca s majicama trebalo da položi venac.

- Došao sam u Okučane da odam počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namere da bilo koga uvredim, ali nekada neke stvari morate reći jasno. U organizaciji ovog skupa moj Kabinet nije učestvovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branitelja i pristali smo na sve elemente protokola; da branitelji i porodice polažu venac prvi, a premijer i predsednik drugi, to je u redu. Međutim, ovde se jedan od učesnika koji je trebalo da položi venac pre mene skinuo u odoru sa znakom i grbom „Za dom spremni“, u tome ne želim učestvujem. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav. Žao mi je, to je namerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj - napisao je, između ostalog, Milanović.

Po čemu je poznat Ðura Glogoški

Muškarac koji je danas u Okučanima nosio majicu sa grbom HOS, čiji je simbol ustaški poklič "Za dom spremi", zbog čega je predsednik Zoran Milanović napustio događaj, slučajno ili ne stajao je tik pored Ðure Glogoškog, vođe tzv. "šatoraša".

Glogoški je bio vođa višemesečnih protesta hrvatskih veterana u šatorima u zagrebačkoj Savskoj ulici i nesuđeni ministar branitelj u vladi Tihomira Oreškovića.

U mladosti je bio aktivan član Saveza socijalističke omladine, potom i Saveza komunista.

U njegovim brojnim istupima tokom 555 dana trajanja tog protesta veterana, koje su nazivani “šatorašima”, ta činjenica o Glogoškom je pažljivo skrivana od javnosti verovatno da ne bi naštetila njegovom tadašnjem imidžu, pisao je hrvatski portal Telegram.

Glogošiki je u Savez komunista primljen u Požarevcu, gde je služio JNA u minobacačkoj četi.

U godinama pred poslednjii rat Glogoški je, navodi Telegram, pristupio ultra desnoj Hrvatskoj stranci prava i obukao uniformu HOS-a.

Inače, Glogoški, koji je i predsednik Udruženja 100-posto hrvatskih ratnih vojnih invalida, poznat je po tome što je tražio da se povuku udžbenici na srpskom jeziku u Hrvatskoj, u kojima se o vojno-policijskoj akciji Oluja govori kao o akciji proterivanja Srba.

Takođe, govorio je da je ćirilica simbol “velikosrpske agresije i težnji”.

Srpskome narodnom vijeću (SNV), SDSS-u i ZVO-u prošle godine je posebno zamerio što se nisu ogradili od otkrivanja spomen-ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u Novome Sadu koji je, kao zapovednik Novosadskog korpusa, poginuo 1991. godine tokom napada na Vukovar.

Za to je direktno prozvao tadašnjeg predsednika SNV I aktuelnog predsednika SDS S Milorada Pupovca zahtevajući da se ogradi od podizanja spomen ploče Bratiću, kojeg je nazvao ratnim zločincem.

Video: Milanović iz Jasenovca: Ovde su se dešavale grozne stvari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    1. maj 2020 | 12:53

    Milanovic zna svoje srpsko poreklo..

  • Antun-Tunja

    1. maj 2020 | 14:09

    Kao Hrvat,kao branitelj zgražavam se ovakvih likova, koji sebi prisvajaju sve i svašta i što ne pripada samo njima.Isto tako,ne mogu ignorirati vojnike HOS-a u Vukovaru, jer su dali veliki obol u obrani Vukovara.Podržavam kao i većina u Hrvatskoj Zorana Milanovića i njegovo razmišljanje, najzad oni je i odnio pobjedu na izborima.Hrvatski Anti fažizam je pobjednik u 2 sv.rata i ja sam slijednik toga.Komunizam-Ustaštvo-Četništvo-JNA, stavljam u isti koš,oni su luzeri gubitnici u svim ratovima!Uz mene je u Vukovaru branilo grad i velik broj Srba,Albanaca,Mašara,Slovaka,Njemaca,Francuza,Poljaka,Ukrajinaca,Rusa i Bošnjaka što se isto ne zaboravlja.Budala i krivih drva puna je šuma i gradovi.

  • RICINUS

    1. maj 2020 | 16:05

    Dosta filozofije....hrvatska je neprijateljska zemlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA