Godišnjica masakra u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu: Zločin o kojem se sve manje priča, zašto?

Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvedočeni predratni sarajevski kriminalci... Zločin o kojem se sve manje priča, ostaje u senci Srebrenice... Zašto?

  • 39
Dobrovoljacka Sarajevo Printskrin: RTS

Navršilo se 28 godina od maskara nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu koji su 2. i 3. maja 1992. godine počinili pripadnici zloglasnih paravojnih muslimanskih formacija.

Najuža delegacija Republike Srpske danas je tim povodom položila venac kod Spomen-krsta u naselju Miljevići, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Ovom događaju nisu prisustvovali građani zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja.

Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Prvi napad izvršen je 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet i na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

Ministar Milunović: Nad pripadnicima JNA izvršen zločin

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsetio je da je nad pripadnicima JNA izvršen zločin kada su ubijena 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Milunović je istakao da autentični snimci ovog zločina svedoče da su za njega odgovorni najviše pozicionirani vojni i politički zvaničnici tadašnje BiH.

On je napomenuo da je posle gotovo tri decenije opstrukcije Ustavni sud BiH tek početkom 2018. godine prihvatio apelacije najbližih srodnika pripadnika JNA i naložio Tužilaštvu BiH da pokrene postupak.

- Istrage su otvorene protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića. Pred Sudom BiH vodi se i postupak protiv Dragana Vikića, bivšeg komadanta Specijalne jedinice policije, te Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA počinjeno u Velikom parku - napomenuo je Milunović.

Prema saznanjima i dokazima kojima raspolaže MUP Srpske, nakon stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", "Bisera" i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otpočeli su progon njihovih porodica.

Činili su to na način da su im decu i supruge nasilno otimali iz sarajevskih stanova, da bi ih potom ucenjivali i razmenjivali s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Članovi porodica su u proteklim godinama odlazile na mesto stradanja golobradih vojnika i njihovih nadređenih oficira, ali uz velike mere bezbednosti. Cveće koje su ostavili ubrzo bi posle toga uklonile sarajevske komunalne službe.

Dodik: Dobrovoljačka ulica mesto opomene i tužnih uspomena

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će zločin nad nedužnim oficirima i vojnicima, te civilnim licima na službi u tadašnjoj Јugoslovenskoj narodnoj armiji u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu zauvek ostati otvorena rana, mesto sećanja i tužnih uspomena.

- U proteklih 28 godina svaki 3. maj u nama budi tužna sećanja na ovaj nesumnjivi zločin. Porodicama stradalih ništa ne može nadoknaditi gubitak njihovih najmilijih i to je surova istina sa kojom žive, a svi mi moramo da im budemo podrška. Nastavićemo da insistiramo na tome da se ovaj zločin ne zaboravi i da se istraje u borbi za pravdu za žrtve i njihove porodice. Budućnost u miru želja je svih u Republici Srpskoj, ali pravda i poštovanje prema žrtvama su obaveze na koje niko nikada ne sme da zaboravi - istakao je Dodik.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naglasio da će Dobrovoljačka ulica ostati mesto opomene i trajni svedok da sukobi i ratovi nikome ništa nisu dobro doneli, niti se na ideologiji zločina može graditi civilizovano društvo, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

- Naše opredjeljenje ostaje mir i borba za bolji život. To su prioriteti Republike Srpske sa željom da se zločini, poput ovog koji su, rušeći postignuti dogovor, počinili pripadnici takozvane Armije BiH, više ne ponove i da buduće generacije žive u miru - naglasio je Dodik.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    3. maj 2020 | 14:19

    Nije samo Dobrovoljacka nego i ubijanje vojnika kod Skenderije...postoje prezivjeli ali ih niko od vojnih ili civilnih zvanicnika ne spominje...ajde sto novoustase kriju ali sto nazovi Srbi o tome cute...nikada zaboraviti nikada oprostiti...kako zlikovcima tako i ovim koji to guraju pod tepih zarad nekog novog bratstva i jedinstva...

  • Невена

    3. maj 2020 | 14:24

    Зашто не додати да су управо ти што су то учинили данас главне сарајевске фаце... па такви лешинари су и Вучића каменовали и они су главно зло у овој држави... а они што би требали то зло чистити неће не зато што не смију већ зато што бе желе.

  • Момо

    3. maj 2020 | 15:22

    Сплетом срећних околности,изађох из Сарајева, 30.04.1992-ге. Дивљак је учествовао у наоружавању зелених беретки, бежећи од кривичног гоњења,а сврху доказивања био је један од организатора Добровољачке, али и попустљивост Кукањца је допринела страдању ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA