≫ 

Joanikije i sveštenici SPC u policiji, na stotine građana ispred zgrade

U Nikšiću je večeras organizovana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog

  • 48
Nikšić, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/ Острог Тв Студио

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije otišao je u policiju gde zajedno sa ostalim sveštenicima daje izjavu povodom litije u Nikšiću.

On se obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i ne vređaju policajce.

Ispred policije je kako prenose "Vijesti", više stotina građana koji pevaju o Kosovu i skandiraju "ne damo svetinje", a tu je i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Protojerej Velimir Jovović je zamolio građane da pređu na drugu stranu ulice i da ne prave nerede.

Nikšića policija u Parohijskom domu prethodno je uručila naloge za saslušanja Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u tom gradu.

Kako su sveštenici ranije kazali "Vijestima", policija želi da ih do stanice policije odveze maricom.

Nekolike desetine građana je u tim momentima bilo ispred kapije Parohijskog doma.

Nikšić, SPC, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Joanikije je predložio da ujutru dođu svi u Centar bezbednosti i daju izjavu ali su policijski službenici nakon konsultacije na nadređenima rekli da moraju odmah što je izazvalo burnu reakciju okupljenih.

Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike".

Protojerej Slobodan Jokić obratio se i tada okupljenom narodu i zamolio ih da se raziđu i ne čine ništa ukoliko žele da im pomognu jer nemaju blagoslov vladike.

- Ako mislite da nam pomognete, nama ne odgovara da pravimo bilo kakav incident, da odemo mirno u policiju i damo izjave nikakav problem. Mi ne bežimo od zakona, mi smo potpuno ispoštovali ustav Crne Gore i sve zakone - kazao je večeras episkop Joanikije.

U Nikšiću je večeras organizovana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

U nikšičkom Sabornom hramu u 18 sati počela je večernja služba, a ispred hrama, kao i na Trgu Šaka Petrovića koji je bio ispunjen, bio je prisutan veliki broj vernika. Kada se pojavio episkop budimljansko-nikšički Joanikije narod ga je pozdravio aplauzom i skandiranjem "Ne damo svetinje".

"Ispoštovane su sve mere"

Joanikije je na ulazu dočekao vernike koji su mu ljubili ruku, a on im davao blagoslov. Okupljeni su na isti način dočekali i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Joanikije je kazao da su ispoštovali sve mere "koje je propisala medicina".

- Nikšićku litiju ustanovio je sam Sveti Vasilije kada je svojim moštima pohodio ovaj grad prije 20 i više godina. Proslavljamo ovaj praznik malo skromnije ali opet je lijepo i svečano u toj skromnosti.

Ispoštovali smo sve mere koje je propisala medicina i pozivali smo narod da poštuje mjere jer nam je zdravlje najbiitnije ali smo pozivali i narod da pristupe svetinjama jer smatramo da svetinje isceljuju. Mi ćemo poštujući mjere koliko ih je moguće ispoštovati posvjedočiti ljubav Sv. Vasiliju.

Nikšić, Crna Gora Okupljeni narod ispred zgrade policije, Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Mi ćemo hodom kroz Nikšić produžiti tradiciju. Naše litije nisu ni inat ni prkos a naročito danas. Mi danas idemo da potvrdimo svenarodnu ljubav prema Sv. Vasiliju. Ne bi smela da se čuje nijedna ružna reč ili psovka. Na litijama nema politike niti stranaka već samo narod Božiji.

Može biti eventualno nekih provokacija, ali mi se od toga ograđujemo, a sve vas molimo da ako takve primetite da ih opomenete. Molimo vas da poštujete distancu koliko je moguće i da ovo završimo u miru i ljubavi i da Sv. Vasilije progna ovu zarazu iz ovog grada i naše Crne Gore - kazao je Joanikije, a zatim je krenula litija ulicama grada.

"Litija traje 350 godina"

Mitropolit Amfilohije, govoreći ispred hrama, kazao je da "ova litija svetovasilijevska" traje 350 godina, od vremena Svetog Vasilija jer se narod uvijek sabirao oko njega.

- Nije ovo ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva ni popova litija već Sv. Vasilija. Poštujući mere zaustavili smo litije i donijeli odluku da ovogodišnja litija bude samo u hramu, sli vidjevši ovoliki narod nijesmo mogli da se odreknemo svetovasilijevskog naroda - kazao je tada Amfilohije, a prenose "Vijesti".

Veljović: Prekršena zabrana okupljanja tokom litije u Nikšiću

Srpska pravoslavna crkva (SPC), povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti, organizovala je danas u Nikšiću litiju kojoj su prisustvovali brojni vernici, posle čega je direktor crnogorske policije Veselin Veljović upozorio da je tim skupom prekršena naredba o zabrani okupljanja i da će organizatori biti procesuirani.

Nikšić, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Tužilaštvo najavilo odlučnu reakciju zbog skupa u Nikšiću

Vršilac dužnosti državnog tužioca Crne Gore Ivica Stanković, izjavio je večeras da se okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i da će zbog toga krivično odgovarati svi oni za koje se utvrdi da su prekršili donete propise.

On je podsetio sve vernike da je, nakon ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Video: Odlučeno da se litije održavaju uprkos korona virusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    12. maj 2020 | 23:00

    Samo tako Milo sokole cvrsto do kraja

  • Ja...RS

    12. maj 2020 | 22:18

    Ne damo svetinje 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • dejan

    12. maj 2020 | 22:48

    crkva ko crkva... nisam vernik .... ali dok se nasi gradjani hapse tamo ... njihovi se setkaju i uijau po nasim ulicama i kaficima .....sve skaljarce .... sve kavcane ... sve uvezene direktore .... ve studente koji ne plqcaju ful godinmu ..... sve koji dom srpske dece koriste i jedu uu menzi ..... sva vozila poreklom iz crne gore ..... sve to isporuciti milu nazad ..... bez pogovora da su braca .... jer nisu litije pravili kada je priznato kosovo od strane njihove maticne drzave ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA