Nove optužbe na račun hrvatske policije: Migrantima sprejom crtaju krst na glavi, oglasio se MUP

Gardijan je objavio brojne fotografije incidenta koji su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao "najnovije ponižavanje" migranata koji putuju balkanskom rutom koju sprovode hrvatske vlasti

  • 13
migranti Foto: Tanjug/AP

Britanski list Gardijan objavio je članak o tome da hrvatska policija navodno bojom u spreju crta krst na glave tražioca azila prilikom njihovog pokušaja prelaska granice iz Bosne.

Taj list je objavio brojne fotografije incidenta koji su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao "najnovije ponižavanje" migranata koji putuju balkanskom rutom koju sprovode hrvatske vlasti.

MUP Hrvatske je danas reagoao i to podužim saopštenjem, prenosi Index.hr.

- Britanski portal Gardijan objavio je juče članak, još jedan u nizu prepun činjenično neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije u postupanju prema nezakonitim migrantima.

Neutemeljene optužbe ovaj put su otišle korak dalje te se u članku navodi da su hrvatski policijski službenici sprejom obojili glave migranata koji su pokušali nezakonito ući u Republiku Hrvatsku u nameri da ih obeleže, ponize i traumatizuju, jer su im glave obojene u obliku krsta, a migrantska populacija je većinom muslimanska.

Na pretenciozan način, neobjektivnošću i senzacionalističkim člancima optužuju hrvatsku policiju za ksenofobiju, a posebno je apsurdno što se takve optužbe imputiraju policijskim službenicima države koja ima izrazito dobre i prijateljske odnose s Islamskom zajednicom.

Posebno zabrinjava i zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito podsiče na versku netrpeljivost, plasiran u javnost tokom meseca Ramazana.

Konstrukcija kako migrante obeležavaju znakom krsta zbog njihove veroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unapred formiran napad na Republiku Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica. Naime, šire je poznato da Republika Hrvatska ima odlične odnose s muslimanskom verskom zajednicom koja je visoko cenjena u hrvatskomedruštvu, što se u svetskoj javnosti ističe kao primer saradnje s verskim zajednicama. Podsetili bismo i na konferenciju "Muslimanske zajednice u Evropi - prava i dužnosti", na kojoj je istaknuto da Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama promoviše ideju koja može poslužiti kao model u rešavanju muslimanskog pitanja u Evropi, ali i hrišćanskih manjina u islamskom svetu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RH i ranije je dobijalo razne optužbe na račun postupaka zašite državne granice, ali u ovom slučaju smo posebno zaprepašćeni do koje mere autor članka ide s konstrukcijama - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Dodaje se da se kao sagovornik autoru članka spominje izvesni aktivista udrugudruženja No Name Kitchen i udruženja Border Violence Monitoring, dve organizacija koje već ustaljeno, sad već godinama, prednjače u optužbama na račun hrvatske policije zbog postupanja prema nezakonitim migrantima.

- Želimo napomenuti da je udruženje No Name Kitchen prema raspoloživim saznanjima bila predvodnik pokušaja nasilnog proboja više stotina migranata u Republiku Hrvatsku preko granice sa Srbijom u decembru 2018. godine, a što je sprečeno u koordinaciji s policijom Republike Srbije. Kako se navodi u članku, No Name Kitchen svoje aktivnosti sada sprovodi u kampu za migrante u Velikoj Kladuši. Organizacija Border Violence Monitoring na svom portalu, zbog postupanja prema migrantima, redovno objavljuje optužbe protiv hrvatske policije i Republike Hrvatske, ali i svih drugih država na balkanskoj migrantskoj ruti. Optužbe koje objavljuju ne sadrže skoro nikakve informacije i podatke koje je moguće istražiti, upravo kao i u članku koji je objavljen na portalu Gardijana - navodi se dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    13. maj 2020 | 16:07

    Sad ce da preokrenu i da kazu da su im Srbi to crtali

  • Mića

    13. maj 2020 | 21:58

    Kao vojno lice oficir JNA službovao sam 7 godina u Hrvatskoj.Nikad mene i JNA nisu doživljavali kao svoju a bilo je to u periodu od januara meseca 1978-1981 i 1981-1985.godine do decemra meseca.Nikakvo čudo za Hrvate oni samo vole svoje,jednostavno su takvi.U ovom primeru kada migranti ovde dolaze da šire Islam svoju religiju i svoju kulturu,na žalost Hrvatima podrška.Migranti su kao Korona opasni,možda i gori.Ne volim Hrvate!

  • Demokrata

    13. maj 2020 | 16:25

    Svi ponizavaju migrante.Velike sile na celu sa SAD su glavni krivci.Protiv sam fasizma,osudjujem holokaust,ali sto Amerika i Izrael rade Palestincima i Arapskom svetu,prevazislo je fasizam.Sramota za citav svet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA