"Počast genocidnoj NDH je uvreda": Simon Vizental traži od vlasti BiH da zabrani misu za Blajburg

Kako se dodaje, među onima kojih će se prisetiti na misi je i Maks Luburić, zadužen za koncentracione logore u Hrvatskoj, u kojima je brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista

  • 8
Sarajevo protest incident Skup protiv održavanja mise, Printscreen/Klix.ba

Centar Simon Vizental pozvao je danas vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane održavanje mise za ustaše ubijene u Blajburgu pred kraj Drugog svetskog rata, najavljene za subotu.

Odavanje počasti "genocidne ustaške države (NDH) nije uvreda samo za njene žrtve i njihove porodice, već i za sve koji su se suprotstavili zločinima koje su počinile ustaše", naveo je Centar Simon Vizental u saopštenju.

Kako se dodaje, među onima kojih će se prisetiti na misi je i Maks Luburić, zadužen za koncentracione logore u Hrvatskoj, u kojima je brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

- Cenili bismo kada bi Vlada BiH sprečila da se održi ova travestija sećanja i pravde - napisao je Efraim Zurof, direktor Cetra Simon Vizental.

Misu najavljenu za 16. maj u katedrali Srca Isusova u Sarajevu trebalo bi da predvodi nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, pošto austrijske vlasti nisu odobrile da se skup održava na blajburškom polju, a zagrebačka katedrala je oštećena u nedavnom zemljotresu.

Zamalo incident na protestnom skupu u Sarajevu protiv mise za Blajburg

Skup protiv održavanje mise za žrtve Blajbuga, a koji je pre nekoliko dana organizovan ispred Katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva, obeležen je manjim verbalnim incidentom kada je napadnut bivši zamenik gradonačelnika tog grada.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    14. maj 2020 | 22:29

    Sta ce ga odrzavati u Sarajevo,samo provokacije,pa kad dobiju po guzici onda ce biti kuku majko. Imaju Zagreb pa nek tamo slavu ustašluk.

  • alal vera alal vera

    15. maj 2020 | 02:03

    ne pamtim da su nemci drzali misu za hitlera i naciste ili italijani za musolinija i fasiste

  • BosnaE

    14. maj 2020 | 23:40

    Nek si ti pismen,bas mi je drago. Sto kazes za ono "U" na kapi,moj dedo nije nosio sigurno,a ti se ponosi sa svoim dedom,cega se pametan stidi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA