≫ 

Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom: Otvoriće ka Albaniji i Hrvatskoj

- Biće dozvoljene svadbe, krštenja. Biće ograničen broj publike na sportskim događajima - rekao je Marković

Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, Crna Gora Foto: Tanjug/FLICKR/Bojana Čupić

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavali epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, rekao je premijer te zemlje Duško Marković na konferenciji za medije povodom pandemije korona virusa.

Pojasnio je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 u odnosu na 100.000 stanovnika.

- Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka... - rekao je Marković.

Treba napomenuti da je Srbija donela odluku da od 1. juna otvori granicu sa nekoliko susednih država, među kojima je i Crna Gora, građani Srbije ipak neće moći da putuju u tu zemlju bez testiranja i izolacije.

Najavio je da je namera da se od naredne nedelje otvore vrtići, igraonice.

- Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen je broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mere - rekao je Marković, a prenose "Vijesti".

"Ne plašite nas litijama"

Marković je najavio nastavak pregovora sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o Zakonu o slobodi veroispovesti "čim se steknu uslovi".

- Trudiću se da bude što pre - rekao je Marković.

- Ništa nije preče od zdravlja u celini. Ceo sistem je posvećen tom cilju i zbog toga smo prekinuli sve druge prioritete u okviru politike. Dobio sam pismo pre nedelju dana kao predlog za nastavak razgovora. Čuo sam se sa mitropolitom i rekao da ćemo krenuti sa razgovorima čim se uslovi stvore. Razgovori mogu da teku samo kada se stvori dobar ambijent - spremnosti da se vodi dijalog u dobrom duhu a ne putem ucena. Danas sam video neke najave da će početi sa litijama. Sa litijama neka nas ne plaši niko. Vlada neće menjati svoju politiku, jedino ako postoje realni razlozi celishodnosti i opravdanosti a ne iz straha da će biti litija - kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje o popuštanju mera o javnim okupljanjima, premijer je rekao da "epidemija još nije okončana".

- Mi smo trenutno “corona free” država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi. Za nas posao nije stao, moramo da sprečimo “uvoz” virusa, i njegovo širenje. Mere bi, kako je Institut najavio, trebalo da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mere - istakao je crnogorski premijer.

Kazao je i da su se bez obzira na dogovore sa verskim zajednicama, nedavno desila okupljanja u Nikšiću, Beranama...

- Dvadeset prvog maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nisu predstavljala epidemiološki rizik - rekao je on.

"Nismo se otimali za respiratore, virus zaustavili na granici"

On je kazao i da se Crna Gora "nije "otimala za respiratore", a da ih ima više nego dovoljno.

- Obezbedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan Crna Gora ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavideti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi - napomenuo je Marković.

On je podsetio da posle 68 dana posle prvog registrovanog slučaja Crna Gora nema obolelih od korona virusa.

- Bitku sa ovako opakim virusom dobili i Crna Gora postala prva "corona free" zemlja u Evropi. Ovo je zajednička pobeda i čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane - kazao je premijer Duško Marković.

On se zahvalio lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbednosti i vojske...

"Nismo uveli vanredno stanje"

Podsetio je da Crna Gora nije uvela vanredno stanje i da je imala najveći stepen sloboda za građane.

- Crna Gora je uspjela da bez uvođenja vanrednog stanja, i bez policijskog časa, bude poslednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvek budemo korak ispred - poručio je on.

Premijer je današnje izlaganje počeo skidanjem maske.

- Kad smo već "corona free" destinacija, da skinem masku - kazao je na početku konferencije za novinare Marković.

Nakon 68 dana, od prvog zabeleženog slučaja, Crna Gora je od juče bez obolelih od koronavirusa.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa obolele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro pacijenata preminulo. Crna Gora je postala prva država u Evropi bez aktivnih slučajeva koronavirusa.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Marković: Crna Gora je izložena brutalnom napadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA