Hrvatska dobija 10 milijardi evra od Evropske unije za oporavak od epidemije korona virusa

Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi evra od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi - kaže Plenković

  • 25
PLENKOVIC IZBORI KAMPANJA Foto: Tanjug/HINA/Damir Senčar

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom ekonomskog oporavka koji je izradila Evropska komisija, kazao je danas premijer te zemlje Andrej Plenković, dodajući da je za tu državu predviđeno 10 milijardi evra što bi trebalo da pomogne u oporavku posle krize prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima kazao kako su dokumenti koje je ranije u toku dana predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, a posebno plan ekonomskog oporavka Unije, važni za sve države članice pa tako i za Hrvatsku, prenosi "Index".

- Posledice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna evropska solidarnost, zajedništvo i vodstvo - kazao je Plenković, dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članica Evropske unije u situacijama kao što je sada.

Evropska komisija predstavila je plan pod nazivom "EU sledeće generacije" koji ima planiranih 750 milijardi evra podrške članicama, a izaći će se i sa predlogom za alociranje 1.100 milijardi evra u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira.

- Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi evra od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi - potvrdio je Plenković, pojašnjavajući kako je reč o novcu namenjenom oporavku hrvatske ekonomije u iduće četiri godine.

Najavio je kako će Komisija predložiti višegodišnji finansijski okvir u kom će alokacija za Hrvatsku biti "znatno bolja i izdašnija" od predloga koji je u februaru bio na stolu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Plenković upao na protest, pa pitao:Šta radite tu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    27. maj 2020 | 22:41

    4,5 miliona stanovnika, a dug veci od 55 milijardi evra. Pa to moze samo da se desi njima. Bravo uje pa vi ste juce postali clanovi EU i najzaduzenija po broju stanovnika. Propali ste kao m..a kroz cepane gace

  • Pobor

    27. maj 2020 | 22:01

    Dzabe im je. Duzni su preko 50 milijardi evra. To im je damoklov mac nad glavom.

  • aaaaaa

    27. maj 2020 | 23:06

    Kolko nam dodju oni ono para za ratnu odštetu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA