≫ 

Kako sve Crna Gora odlaže otvaranje granice sa Srbijom i kad ćemo moći tamo ako ne promene odluke

Onog trenutka kada su se stekli uslovi da Crna Gora dozvoli ulazak državljana Srbije u Crnu Goru, Institut za javno zdravlje najavio da će tražiti dodatna pojašnjenja kolega iz Srbije oko računanja broja obolelih

  • 48
Granica Srbija Crna Gora Printskrin: Youtube/autotravelerru

Vest od pre nekoliko sedmica da Crna Gora neće otvoriti granicu za građane Srbije odjeknula je regionom poput eksplozije. Crna Gora je, naime, odlučila da dozvoli normalan ulazak građana iz 127 zemalja, dok su putnici iz svih ostalih država, među kojima je i Srbija, prinuđeni da budu u karantinu 14 dana po ulasku u zemlju.

Crnogorci su ovaj stav branili odlukom Instituta za javno zdravlje, koji je dao preporuku da u državu mogu nesmetano da ulaze državljani zemalja koja nema više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. U tu statistiku nisu ušli državljani Srbije i BiH, a sve to zbog specifičnog načina računanja broja obolelih, prema kojima je Srbija do pre samo nekoliko dana imala više od 65 obolelih na 100.000 građana.

Potom su naši stručnjaci doneli odluku da promene "korona matematiku" i primene onu koja se sprovodi u mnogim evropskim državama, po kojoj se u bolesne ubrajaju samo slučajevi na bolničkom lečenju.

Na taj način je Srbija za samo 24 sata zabeležila "ozdravljenje" više od 4.000 pacijenata. Sada imamo samo 475 pozitivnih na korona virus, odnosno nešto manje od 7 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Čim se to dogodilo Institut za javno zdravlje Crne Gore je saopštio da će od "kolega iz Srbije tražiti objašnjenje".

Institut je, kako navode crnogorski mediji, tražio pojašnjenje budući da se ta statistika direktno tiče i Crne Gore, jer od nje zavisi otvaranje granica sa Srbijom.

Ipak, iz Instituta su istovremeno najavili da će u narednom periodu možda biti izmenjena metodologija za utvrđivanje kriterijuma za otvaranje granica.

Na traženje objašnjenja reagovao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je rekao da "nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata zemlji koja, kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o virusu korona".

Lončar je dodao da bi mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa Kovidom 19.

- Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to - rekao je Lončar i naveo da pojašnjenje o porastu izlečenih od korona virusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

Srbi u Crnu Goru od sledeće nedelje?

S obzirom na to da je Crna Gora prošle sedmice najavila da će IJZ svakog petka "osvežavati spisak zemalja" kojima je omogućen ulazak u državu, te da će taj spisak biti validan od ponedeljka, realno je za očekivati da Srbija ovog petka uđe na listu, te da naši državljani od idućeg ponedeljka mogu da uđu u Crnu Goru bez obaveznog odlaska u karantin. Međutim, nije isključeno da dođe do nekih novih promena pravila, te da naši građani ni od 15. juna ne budu u mogućnosti da idu u Crnu Goru.

U prilog tome govori i najava tamošnjeg Instituta da je u narednom periodu moguća izmena metodologije.

- Čekajući jedinstveni stav Evropske unije po pitanju definisanja jasno kvanitifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i ispoštovao koncenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut - rekli su iz Instituta.

Dok se odluka čeka, građani trpe

Odluka crnogorskih vlasti da ne otvore granice sa Srbijom razočarala je građane Srbije, ali i Crne Gore, kao i pojedine crnogorske zvaničnike koji ističu da ovakva odluka vlasti može zemlju mnogo da košta, pogotovo turistički. Jedan od zvaničnika koji je i osudio ovaj potez vlasti u Podgorici jeste i predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je više puta pozvao građane Srbije da dođu u taj grad.

- Odluka Vlade o selektivnom otvaranju granica, po kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine već je napravila štetu, ne samo Herceg Novom nego celom primorju - rekao je Katić i istakao da Herceg Novi, ali i svi gradovi primorja čija je osnovna delatnost turizam, već "trpe posledice nepromišljenih i tendencioznih poteza Vlade Crne Gore".

- Ovakva odluka ima za za cilj da isprovcira građane susednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru, jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama. S obzirom na strahovito negativne reakcije u nama bratskim i prijateljskim državama, iz kojih je najveći broj turista koji dolaze u Herceg Novi, smatram da se radi o ishitrenom potezu koji za cilj ima samo i jedino produbljivanje unutrašnje krize u Crnoj Gori - rekao je Katić.

Ne možemo u Crnu Goru ni sa PCR testom

Iako je Crna Gora 1. jauna otvorila sve granice sa susednim državama, državljanima Srbije nije bilo dozvoljeno da uđu u državu ni sa negativnim pi-si-ar testom.

Video: Nema smisla pojašnjavati broj izlečenih Crnoj Gori koja nema rezultate niti znanje o koroni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosta!!!

    8. jun 2020 | 13:54

    Šta ih moljakate više!? NE IDEMO U MILOGORU I TAČKA!!!

  • Milan

    8. jun 2020 | 14:25

    Sto se tice nas dabogda digli zicu kao Madjari do Srbije pa vise nedolazili kod nas.

  • 911

    8. jun 2020 | 13:54

    Ne moraju ni da otvaraju... Nećemo ni ići kod njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA