Amerika izručila BiH ratnog zločinca optuženog za silovanje trudne Srpkinje

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog

  • 13

Sjedinjene Američke Države izručile su Adema Kostrjevca (59), optuženog za ratni zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, pravosuđu Bosne i Hercegovine. Pripadnici Granične i Sudske policije BiH uhapsili su Kostrjevca odmah po stizanju u BiH.

adem kostjerevac ratni zločinac Printskrin: Avaz.ba

Protiv njega je Posebno odeljenje za ratne zločine podiglo optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, sproveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH, prenosi Avaz.ba.

Posebno odeljenje za ratne zločine tragalo je za Kostrjevcem koji se tereti da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio ratni zločin protiv civila, odnosno silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve srpske nacionalnosti.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, ovaj zločin uzrokovao je gubitak ploda kod žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužilaštvo BiH se zahvalilo partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su učestvovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inostranstvu i inzenzivno se preduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Video: Snimljena cela akcija: Policija upala u kafić, oborila razbojnike na pod a na stolu pronašli evre!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • francuz

    19. jun 2020 | 17:20

    zanimljivo je to da smo mi oznaceni kao zveri u tom ratu a jadni bosanci zrtvama. fascinantno je da nasa vlada ne koristi ta zverstva od strane bosanaca i hrvata da skrene paznju na to ko je zverski ubijao i koga.

  • Prile

    19. jun 2020 | 16:11

    Smrtna Kazna Za Primjer Drugima da to i ne pomisle.

  • Zaklati

    19. jun 2020 | 16:17

    Nezaliti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA