Vreme čitanja: oko 2 min.

Linta: Srbija mora da se bori za istinu o događajima u Sarajevu, ratu i stradanju Srba

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Litna je podsetio da su muslimanske paravojne formacije napale Dom JNA u Starom Gradu 2. maja i započele konačni obračun sa JNA u Sarajevu iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH

  • 7
BLJESAK VENCI LINTA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podestio je da je i danas, posle 32 godine, ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici nad vojnicima i civilima koji su bili u službi JNA ostao nekažnjen i naglasio da Srbija treba da se bori za istinu o događajima u Sarajevu, karakteru rata i stradanju srpskog naroda.

"To je važno zbog činjenice jer etnički motivisano pravosuđe BiH odbija da procesuira naredbodavce i izvršioce zločina nad Srbima a srpske žrtve se omalovažavaju, ponižavaju, umanjuju i ignorišu", naveo je Linta u saopštenju.

Litna je podsetio da su muslimanske paravojne formacije napale Dom JNA u Starom Gradu 2. maja i započele konačni obračun sa JNA u Sarajevu iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH.

U Sarajevu je, kako navodi, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih u Banjaluci - 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Muslimanske paravojne formacije 3. maja su napale kolonu vojnika koji su se, u skladu sa dogovorom, mirno povlačili iz Sarajeva i koji nisu bili spremni za borbu.

"Međutim, muslimanska strana je pogazila obećanje da će vojnicima garantovati siguran prolaz. U pitanju je bio mučki i kukavički napad na nevine vojnike koji je dobro isplaniran od strane muslimanskog političkog i vojnog vrha uprkos garancijama Alije Izetbegovića i tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a u BiH kanadskog generala Mekenzija", naveo je Linta u saopštenju i naglasio da za taj zločin nije niko odgovarao.

Kako je dodao bošnjački političari napad na JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. lažno predstavljaju kao odbranu grada.

"Cilj je da se brutalnim lažima falsifikuje istorija i JNA okvalifikuje kao agresorska vojska koja je tobože 2. maja 1992. godine napala Sarajevo", naveo je Linta i dodao da brojne činjenice nepobitno potvrđuju da su muslimanske paravojne formacije izvršile planski i dobro osmišljen napad na JNA početkom maja 1992. godine i prekršile sporazum i mirnom povlačenju JNA iz BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    3. maj 2024 | 17:51

    Да скратимо причу. Где год су УН и НАТО гарантовали безбедност Србима, они су побијени, одведени у логоре или етнички очишћени. И у складу са тим је радило и ради правосуђе у Загребу, Сарајеву и Приштини. У складу са тим је радио и бивши Трибунал за бившу Југославију. Они сами себе неће натерати да процесуирају злочине које су омогућили да буду почињени над српским становништвом. Стотине хиљада Срба су побијени, нестали или протерани у ратовима деведесетих, закључно са 1999 годином. Једина разлика у односу на Хитлерово решење је што нису покрштавани као у НДХ. Све друго је исто. Али је остала опсесивна жеља да се ниподаптава српски национални идентитет, верска припадност СПЦ и сви симболи, укључујући ћирилично писмо, који се проглашавају за етнонационализам. Иако је српски ентитет секуларна, баш као што је држава Србија секуларна држава са грађанским законима. Нама заправо они који живе у шеријату и црнокошуљаши пребацују да смо анахрони. Нама који смо у 21 веку. Живимо слободно, поштујемо традицију и сами доносимо одлуке. Чије институције већ скоро два века граде независно и слободно друштво. Они нама пребацују геноцид који се није ни десио . Пре ће стићи у Србију летећи аутомобили, него што ће они да правоснажно осуде злочине над Србима. Ово није виц. Ово је реалност. И ово је њихов образ.

  • Zaboravismo

    3. maj 2024 | 17:33

    Sela oko srebrenice na pravoslavni bozic, Ozren, tuzlu gde su mladi momcI spaljeni u kamionma I jos mnogo toga ima gde su srbi stradali I najgore je sto I dalje teraju srbe sa njihovih ogljista da ga napuste

  • salko

    5. maj 2024 | 22:42

    Daj da prvo rijesimo dilemu (posto se ta dva termina) koriste ravnopravno kada je u pitanju srpska strana.Ko je ratovao u to vrijeme protiv tkz armije BIH(ovo tkz je u stalnoj upotrebi),jel vojska RS,ili JNA??Jedno valjda iskljucuje drugo?!Pa cemo kasnije o tome koliko je i u cije ime zlocina napravljeno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA