≫ 

Hrvatska zbog naglog skoka zaraženih hitno uvodi nove mere, tiču se i Srbije

Hrvatska je u petak zabeležila 116 novih slučajeva

  • 12
Hrvatska, Koronavirus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je juče zabeležen rekordan broj novoobolelih korona virusom, preko 100, a ministar zdravlja Vili Beroš najavio je nove mere.

- Razgovaramo o merama, danas će biti utanačene, potpuno je jasno da su okupljana ta koja izazivaju sve veći broj obolelih. Nećemo ih zabraniti, ali moraćemo strogo poštovati mere. Razmatramo i situaciju na granicama, biće više kriterijuma za ulazak u Hrvatsku - rekao je Beroš.

- Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisićemo kriterijume i uvesti nove mere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana - rekao je Beroš.

U delatnostima koje nose najveći rizik, biće obavezno nošenje maski, poput prodavnica i restorana.

- Imali smo neka okupljanja koja su generisala veliki broj zaraženih. Da ih nije bilo, ovakva situacija ne bi bila - rekao je Beroš.

Predviđen je nadzor za venčanja, jer je nadzor polučio rezultate u nadzoru klubova, naglasio je Beroš.

Beroš je najavio i da će se preduzeti posebne mere na granici sa Srbijom, s obzirom na porast broja obolelih.

Nova pravila za okupljanja

 

Štab civilne zaštite juče je doneo Odluku o nužnim merama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto učesnika. Navedenom Odlukom se uvode nužne mere koje moraju ispuniti organizatori ovakvih okupljanja, a oni će biti dužni da Županijskom centru 112 dostave obaveštenje o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati pre planiranog početka okupljanja.

Takođe, svi organizatori okupljanja s više od sto učesnika u obavezi su da vode pisanu evidenciju o učesnicima, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je neko od njih bio zaražen, što efikasnije moglo sprečiti širenje bolesti. Kontrolu sprovođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputstava Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, sprovodiće timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Video: Gojković: U Vojvodini od juče u 15h preminule 4 osobe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    10. jul 2020 | 15:26

    Bas me zabole ne morate da ih uopste otvarate

  • Србин

    10. jul 2020 | 14:36

    Na ulice ujaci. Ne dajte da vas skroz na skroz zatvore!

  • Zanna

    10. jul 2020 | 18:01

    Ne vredi ovo zatvaranje granica, jer je virus tu, u nama. Kakva korist zatvoriti granicu kad je tvoje stanovništvo već zaraženo? Da to samo jedna država ima pa da se zatvorimo prema njoj ali terati ljude koji ulaze u državu u karantin ili test a tvoje stanovništvo masovno zaraženo, nema svrhe. Nema logike, pustiš ljude iz Austrije, Francuske a nekom drugom ne daš a svi smo isto zaraženi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA