Propast Jadranskog mora: Umesto da vidim ježeve i sunđere, nailazim na mulj i odvratne "koronaše"

"Promenilo nam se dno, umiru nam sunđeri, morski krastavci"

  • 0
Ribar izvadio mreže pune smrdljivog mulja Printskrin: Morski.hr/ Čitatelj

Plavi Jadran, biser Dalmacije, daleko je od lepote sredozemlja kakvoj se divimo kada samo pomislimo na njegove obale.

Jer, ono što zamišljamo i ono u čemu smo uživali više ne izgleda tako...

Redakciji portala Morski se javio ribar s ostrva Rave koji nije razočaran lošim ulovom, nego onim na šta su ličile mreže kad ih je izvadio. Tvrdi i da zna uzrok zašto su mreže blatnjave i pune smrdljivog mulja.

- Evo nek' se vidi kakvo je more postalo u nekad kristalnom moru oko ostrva Rava, u Zadarskom arhipelagu. Ovo je Ravski kanal, između Rave i Dugog otoka. Uzrok ovakvom zagađenju je uzgajalište ribe. U jako uskom kanalu su nam stavili 50 velikih kaveza za uzgoj podlanica, brancina i hama.

Promenilo nam se dno, umiru nam sunđeri, morski krastavci, nestali su ježevi, došle su neke ogavne trave koje su se viđale samo na zagađenim mestima, nestale su neke vrste riba, lovimo samo te veštačke podlanice koronašice i brancine koronaše, iz mora izlazimo puni masti po sebi itd.

Stanje je alarmantno, nikoga nije briga za nas. Država voli samo kapital koji ubire, ne voli nas bodule, ostrvljane. Nekad smo se dičili odakle potičemo, sad nas je sram države u kojoj živimo - ispričao je u dahu razočarani ribar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA