• 1

U Hrvatskoj od danas strože mere zbog skoka zaraženih korona virusom

Neke mere još u subotu su počele da važe

  • 1
Hrvatska, Koronavirus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj danas stupaju na snagu strožije epidemiološke mere koje je Krizni štab danima najavljivao zbog naglog skoka zaraženih korona virusom tokom poslednjih dana.

Prema novim pravilim,a obavezno je nošenje maski u prodavnicama, javnom prevozu, medicinskim ustanovama... Maske će morati da nose i zaposleni u kafićima i restoranima, piše portal Indeks, a prenosi Tanjug.

Prema odluci o nužnim merama za organizaciju okupljanja, na kojima je prisutno više od 100 učeniska, organizatori su obavezni da dostave obaveštenje teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite elektronskom poštom, najkasnije 48 sati pre planiranog početka događaja. Obaveštenje mora da sadrži svrhu, mesto, dan i vreme održavanja i podatke o kontakt osobi i očekivanom broju učesnika.

Organizatori okupljanja sa više od 100 učesnika moraju da vode pisanu evidenciju o svim učesnicima, a krizni epidemiološki štab preporučuje da se na skupove ne pozivaju starije osobe ili hronični bolesnici.

Za svakog plesača 4 kvadrata

Maske moraju da nose svi koji pružaju usluge na okupljanjima, osim muzičara, a uz to potrebno je da im stalno bude na raspolaganju dezinfekciono sredstvo za ruke.

Ima tu još konkretnih pravila, pa tako hranu i napitke svaki gost mora da dobije u individualnim porcijama, a svaki plesač mora da ima četiri kvadrata prostora za sebe.

Zabranjeno je rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Još u subotu počela je primena strožih mera na granici koje za sve državljane zemalja nečlanica Evropske unije znače obavezni negativni test na korona virus, ne stariji od dva dana ili obaveznu četrtanestodnevnu samoizolaciju, piše portal Indeks.

Video: Moguće je preći hrvatsku granicu uz važeće putne i saobraćajne isprave

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    Korona nije nacionalista njoj su svi isti I hrvati I srbi I rumuni I takijani I amerikanci I siptari I ostali stvar je u tome koliko ce se ko pridrzavati I cuvati koliko ce ko imunitet da ojaca dok u nasim krajevima sede po kaficima po par sati na severu evrope je omladina u setnji u sumi I na livadi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima