Paprene kazne za maske, moraju i deca da ih nose: Koje su to mere na snazi u Podgorici

Inspekcijske službe odmah počinju da kontrolišu da li se mere poštuju

  • 5
Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica Vijesti.me/Savo Prelević

Epidemija korona virusa u Crnoj Gori ne jenjava. Trenutno je obolelih 1.991, od čega najviše u Podgorici 822. Zbog loše epidemiološke situacije Nacionalno koordinaciono telo je odlučilo da mere protiv širenja koronavirusa produži još sedam dana u Podgorici.

Pored toga NKT je zadužilo nadležne inspekcijske službe da odmah počnu da sprovode oštre kontrole poštovanja propisanih mera pre svega u službama na državnom i lokalnom nivou, jer institucije moraju biti primer u svemu pa i u poštovanju mera, prenosi Cdm.me.

Ovo su mere koje su za Podgoricu produžene:

1) okupljanje stanovništva na otvorenim javnim mestima moguće je do 40, a na zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski;

2) obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uključujući i decu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.

3) obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) da svoj rad organizuju na način da:

- za stolom sede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti ovog objekta,

- onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka,

- između stolova obezbede udaljenost od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ),

- obezbede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ;

4) obaveza privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama da rad organizuju na način da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedno lice na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbede poštovanje drugih mera, u skladu sa uputstvom Instituta;

5) obavezno korišćenje zaštitnih maski zaposlenih i putnika u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi), kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), kao i primenu drugih mera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Kazne zbog nenošenja maski

Za pravna lica kazna je od dve do 20.000 evra, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 evra, za preduzetnika od 500 do 6.000, a za građane od 100 do 2.000 evra.

Video: Dr Darija objasnila kojim se metodom Srbija bori protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA