Austrijski list: "Korona je migrante zaustavila na Balkanu, a hrvatska policija je brutalna"

Der Standard ističe da se Hrvatska zbog svog odnosa prema migrantima sada mora braniti i pred Evropskim sudom za ljudska prava

  • 1
Migranti Foto: Uprava carina

Austrijski levo-liberalni dnevni list Der Standard objavio je članak u kojem se bavi situacijom s migrantima u regiji, ističući da je na njihovo kretanje značajno uticala pandemija korona virusa.

- Iako je zbog pandemije Kovida-19 migracija u Grčku skoro potpuno prestala, za migrante u Srbiji i Bosni i Hercegovini se situacija zaoštrava. Od hiljada koje se nalaze u tim zemljama samo nekolicina ima šanse za azil u Evropskoj uniji - navodi Der Standard.

Zbog toga se povećava nasilje među migrantima, a kriminal postaje problem i za lokalno stanovništvo, piše list.

- Lokalne birokratije su pogubljene, a zemlje porekla, poput Pakistana i Alžira, odbijaju saradnju pa se obavljaju tek minimalne deportacije - piše Der Standard i ističe da zbog toga svi ti migranti pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

- Vrlo često bivaju proterani, često i namerno poniženi - navodi se.

- Brutalnost hrvatske granične policije ima za cilj pokazati migrantima da treba da odustanu od svojih pokušaja - stoji u članku, u kojem se napominje i da se protiv dvojice policajaca nedavno počeo voditi postupak zbog zlostavljanja migranata.

Der Standard ističe da se Hrvatska zbog svog odnosa prema migrantima sada mora braniti i pred Evropskim sudom za ljudska prava te da "jako malo migranata želi ostati u Hrvatskoj", prenosi Index.hr.

S druge strane, dodaju kako je Hrvatska prošle godine u okviru programa redistribucije migranata unutar Evropske unije primila sto ljudi.

Video: Carina u kamionu pronašla migrante

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    27. jul 2020 | 22:23

    Nije moguce da tako protiv brace hrvata pisu a kada su srbe ubijali nisu bili brutalni svi ste vi isti zlocinci vi I nemci ste ih u ratu pomagali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA