≫ 

Srbina iz Austrije ubili od batina u Hrvatskoj zbog tetovaže krsta i Zvezde: Napali ga s leđa

Supruga pretučenog Saše Vukojevića, Hrvatica, boji se da bi sve moglo završiti remećenjem javnog reda i mira, a ne zločinom iz mržnje

  • 47
Tuča, pesnica, napad Foto-ilustracija: Shutterstock

U Baškoj vodi je juče brutalno pretučen Saša Vukojević (30), državljanin Republike Austrije, ali i Srbin i pravoslavac, što je za ovu ružnu priču, nažalost, bilo ključno.

Kukavički je oko 19 sati napadnut s leđa dok je supruzi i ćerkicama iz fast food-a nosio hranu, a nakon što su ga tri napadača oborila udarcem u potiljak usledilo je neviđeno brutalno šutiranje, toliko da su zgroženi ostali svi koju su se našli u to vreme usred rive, od turista do osoblja restorana kraj čije se terase incident dogodio, javlja Jutarnji.hr.

Saša stvarni povod ne zna, jer napadači nisu ništa pričali dok su ga batinali, ali ni on ni njegova supruga Manuela sumnjaju da je postao meta zbog tetovaža koje ima na telu. Na listu desne noge ima tetoviran pravoslavni krst, na levom ramenu tetovaže dva najdraža kluba, Verdera iz Bremena i, na svoju žalost, Crvene zvezde iz Beograda. Na desnoj ruci svoje ime na ćirilici, a uz sve to je oko vrata nosio pravoslavni krst. Sa suprugom Manuelom, Hrvaticom iz Čovića kraj Otočca živi u austrijskom gradiću nedaleko Linca. Pre pet dana stigli su na letovanje, juče su ga zbog ovog nemilog događaja naprasno prekinuli, a već danas se vraćaju u Austriju.

- Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo se u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dve godine. Manuela je dolazila u posetu ocu koji je ovde radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i venčamo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema, a letovali smo u Vodicama, na Viru, na Braču, ma svuda - priča šokirani Saša u Manuelinoj kući u Čovićima, koji je Hrvatsku smatrao drugom domovinom.

- Bili smo na plaži i oko sedam sati smo krenuli da potražimo mesto na kom bismo mogli nešto da pojedemo. Našli smo taj fast food. Saša je ostao da čeka hranu, a ja sam se s devojčicama vratila na plažu da ne čekamo tamo svi - priča Manuela, koja se tamo družila s ljudima koji letuju u istoj apartmanskoj zgradi.

Pocepali mu usnu, dobio osam šafova

Jedan od tih ljudi joj je rekao da je Saša napadnut, pojurila je prema mestu događaja i zatekla muža kako sedi kraj puta krvavog lica s usnom koja mu je visila.

- Uzeo sam tu hranu i krenuo prema plaži. Na pola puta me neko udario u potiljak. Kako sam padao tako sam dobio nogom u lice. Kad sam pao, udarali su sa svih strana, ja sam stavio ruke na lice da se zaštitim i skupio se. Nakon toga su se dali u beg. Ja sam video samo jednog, imao je crnu majicu i šorc, i crnu šiltericu. U policiji su mi rekli da su bila trojica, jer su ih toliko videli na nadzornim kamerama susedne menjačnice koja je sve snimila - kaže Saša, dodajući da niko od njih nije prozborio ni reč, već su samo udarali i onda pobegli.

Na usnama je dobio osam šavova, ima tri rasklimana zuba i modrice po celom telu. On i supruga uvereni su da su simboli koje ima na telu razlog napada.

- To mi je rekao policajac, kaže da moj slučaj nije prvi. Svemu je povod neki snimak koji se deli po društvenim mrežama na kom neko s obeležjima Crvene zvezde mokri po spomeniku poginulim borcima u Herceg Bosni, pa onda ti huligani napadaju sve koji imaju takve simbole. Ja ne znam koji bi bio drugi razlog - priča Saša.

Ima 135 kilograma i visok je 196 centimetara, kaže da bi se branio, ali nije imao šanse kada je napadnut s leđa. Ipak, drago mu je što to nisu učinili pred suprugom i ćerkama, posebno pred starijom, trogodišnjom devojčicom koja bi, uveren je, imala traume.

- Da su išta rekli, ali ni reči, možda su me pratili, ali mi nigde nismo ni izlazili, čak ni na ručak zbog korone, bili smo samo na plaži s decom. Policija misli da je sve zbog krsta i te zvezde, tako mi kažu - kaže Saša.

Manuela je posebno razočarana "dočekom" koji su im priuštili u Hrvatskoj, a boji se da bi sve moglo da se završi remećenjem javnog reda i mira, a ne zločinom iz mržnje, što ovo očigledno jeste, smatra.

Znaju za barem još jedan slučaj osobe pretučene zbog "zvezde", u hitnoj su im, kažu, sami rekli da su tog drugog muškarca, pretukli pred porodicom.

Iz PU splitsko-dalmatinske su potvrdili da su u sredu oko 19.10 sati "dobili dojavu da je u Baškoj vodi došlo do fizičkog napada na osobu", kao i da su "obavili razgovor s 30-godišnjim austrijskim državljaninom s vidljivim povredama, a  koje je po njegovoj izjavi zadobio u fizičkom napadu od strane tri nepoznate muške osobe".

- Isti je kolima HMP Makarska prevezen na pružanje pomoći u KBC Split, gde su mu konstatovaane lakše telesne povrede. Na okolnosti navedenog događaja, kao i motiva, policijski službenici provode kriminalističko istraživanje - kažu u policiji.

Kakve povrede je zadobio Saša možete pogledati ovde

Video: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    31. jul 2020 | 10:24

    Sta je trazio to je dobio.Moji srbi upamet ne idite u tu zlocinacku drzavu zar jos niste naucili sta su pokatoliceni srbi veci zlocinci I od nemacke.

  • Pera

    31. jul 2020 | 11:13

    Jermeni su od strane turaka mnogo vise postradali nego mi od hrvata,iako je Jermenima tursko more najblize nijednom Jermeninu ne pada napamet da ide u tursku niti ijedna turisticka agencija reklamira odmor u toj drzavi,sledimo primer Jermena i bice manje ovakvih nemilih scena i tekstova,ovaj problem mozemo sami resiti ne treba nam pomoc sa strane,ujedno i nekupujmo njihove proizvode i eto sah-mat u dva poteza.

  • 🌑⚪🌑⚪🌑

    31. jul 2020 | 11:12

    Kod nas u Bloku 2 na NBG bi jos gore prosao za znakom zvezde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA