• 0

Željku su ozvučili ćeliju u zatvoru, a on do detalja cimerima opisao svoje najveće pljačke

Snimljeni su iskazi Željka Vrbata koji je slovio kao jedan od najpoznatijih organizatora prepada na pošiljke novca

  • 0
Zatvor, zatvorksa celija, spijunka, rupa, bekstvo

Foto: Shutterstock

Ispod ploče s instrumentima u autu, u automobilski retrovizor, pod lampu u garaži, u LCD televizor u stanu - samo su neka od mesta pod koja su hrvatski istražitelji u poslednje dve decenije, otkada je tu mogućnost dopustio zakon, postavljali prislušne uređaje kriminalcima kako bi im snimili razgovore.

No, sad su prvi put uspešno ozvučili zatvor, ćeliju u Remetincu, i mesecima snimali razgovore osumnjičenog. I to kakve razgovore.

Kriminalna ispovest

Snimali su takoreći životnu (kriminalnu) ispovest osobe koja je godinama neformalno važila za jednog od najpoznatijih organizatora oružanih napada na novčarske institucije i pošiljke novca. Međutim, u gotovo 90 posto slučajeva, uprkos krivičnim prijavama i optužnicama, Željko Vrbat Švajcarac (57) bi se na kraju uvek izvukao. Ili bi okrivljeni ili svedoci promenili iskaz, ili pak jednostavno nije bilo dovoljno dokaza. A optužbe su bile razne, prenosi Jutarnji.hr.

Uglavnom se radilo o pažljivo isplaniranim prepadima na pošiljke novca, u kojima Vrbat nikada ne bi lično učestvovao zbog svog invaliditeta. Premda su optužbe uglavnom Vrbata opisivale kao vozača koji bi dovezao razbojnike na mesto prepada te ih kasnije odvezao, sve vreme se o njemu govorilo kao o mastermajndu - čoveku s planom, koji je uvek znao gde, kada, i koliko će novca proći. Igra mačke i miša s policajcima trajala je više od decenije i po, a verovatno i puno duže.

Pljačka nakon koje sledi policijska akcija, beg u rodnu BiH, povratak, predaja, istražni zatvor, oslobađajuća presuda - obično se sve tako odvijalo. Prvi put policija mu je stala na rep tek krajem 2017, kad je grupa pljačkaša među kojim je i Vrbat napala dostavno vozilo "Mediteran Securityja" na Žitnjaku. Kada je video da su dokazi prejaki, na sudu je verovatno prvi put u životu mrtav-hladan rekao: "Smatram se krivim".

Ubačen pouzdanik

- Spreman sam da prihvatim svaku kaznu koju mi sud izrekne - rekao je on. Kako je bio neosuđivan, dobio je 4 i po godine zatvora. Vrbat je tako prvi put pravosnažno osuđen te je smešten u Remetinec jer se protiv njega još vodi nekoliko postupaka za pljačke i krađe. Međutim, dok je on mirovao iza rešetaka, nije mirovala policija.

Služba opšteg kriminaliteta u Heinzelovoj početkom prošle godine dobila je podatke kako Vrbat u miru zatvorske ćelije nadugo i naširoko prepričava čitav svoj “trnoviti” životni put te da je navodno rekao da je u proteklih 20 godina organizovao više od 200 oružanih pljački u Hrvatskoj, BiH, Švajcarskoj, Nemačkoj...

Provalnik, lopov

Foto-ilustracija: Pixabay

Među ostalim, da detaljno opisuje niz nikad rešenih oružanih napada na dostavna vozila AKD-a i Sokol-Marića iz davne 2006. i 2007. u kojima su razbojnici digli više od 10 miliona kuna. Policajci iz Heinzelove tad su odlučili pokušati nešto što dotad nikad nije bilo napravljeno u RH, a možda ni u Evropi - ozvučiti zatvorsku ćeliju, Vrbatu ubaciti pouzdanika, jednog zatvorenika koji ga je ispitivao da mu prepriča pljačke, i sve tajno snimiti.

Pribavljen je nalog sudije istrage u Velikoj Gorici kako bi tajno snimanje bilo zakonito, i jedna od najzanimljivijih tajnih akcija u istoriji hrvatske kriminalističke policije mogla je početi.

- Sokol-Marić? Ja sam njima j...a majku. Ubio (opljačkao) sam ih milion puta. Znaš koliko su oni ostali oštećeni. Rešio sam ih pun k...c puta, Sokol Marić više bio poludeo... - pričao je Vrbat.

- Koliko je tvoj najveći udar bio? - pitao je jedan zatvorenik.

- Šest miliona kuna - odgovara Vrbat.

- Nemoj z.......t ? - kaže dalje zatvorenik.

- Da. Na nas trojicu. Znači, tipovao nam. Kad je tipa, onda je dobar posao. Kad smo to radili, onda su još bile vreće. Znali smo da su to levati kad izađu. Nije problem uzeti 15 vreća, uzet 15-20 miliona kuna. Tu je bilo negde po milion kuna, negde dva, negde tri... Znači minimalno po milion kuna. Obišli su tako jedno 7-8 banaka. I mi tako gledamo stane tu, stane tu, stane tu i vreća po vreća, znači jedno 8 do kraja - ispričao je u skriveni mikrofon govoreći u jednom trenutku da su tada (2006/2007.) znali svaki imati po 10 miliona kuna. Vrbat je niz pljački detaljno opisao, rekavši gde je stajao, kakvo su oružje koristili, koji automobil i od koga je auto nabavio.

Kad stvari krenu po zlu

Ispričao je kako je to i kada stvari krenu po zlu, odnosno kada su čuvari uzvratili paljbu ubivši jednog njegovog pljačkaša, a drugog teško ranivši (Getro, Sesvete, decembar 2007.) te kako se tada jedva izvukao.

- Bio sam udaljen ni 100 metara - rekao je Vrbat koji je za tu pljačku bio pravosnažno oslobođen.

Na osnovi tajnih snimaka, ali i drugih dokaza koje je policija “fiksirala”, posle više od 14 godina rešeno je ukupno osam oružanih pljački od kojih je najstarija iz aprila 2006, a u kojima je opljačkao oko 12 miliona kuna. Hoće li snimci, prvi put tajno snimljeni u jednom od hrvatskih zatvora, biti i dovoljan dokaz da se Vrbat osudi, tek će se videti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima