• 9

Makedonski policajci u uniformama sa albanskim natpisima

Iz MUP-a su saopštili da je to predviđeno zakonom

  • 9
Policija, Svetla, Rotacija

Foto: PIxabay.com

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhiu danas je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i ispisano na engleskom jeziku "polis" (police).

Danas je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

- Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku. Saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja, jedinici za specijalna zaduženja - naveo je Nuhiu.

Makedonski MUP nakon Fesjbuk objave Nuhiua o uvođenju dvojezičnih informi za policiju saopštilo je da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

- U Zakonu za koriščenje jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima služben jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik) takođe služben jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravlja u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto od građana govore službeni jezik različit od makedonsko jezika, napisani su na makedonskom jeziku i njegovog ćirilskog pisma, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije i njegovog pisma.

Video: U Severnoj Makedoniji obavezne maske i skraćen policijski čas, od 19 do 5 časova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fuj

    Ma važno je da ste vi ušli u nato! Šta vas briga hoćete li se sutra zvati albanci, mjenjate narodnost svaki čas.

  • W

    Tegla država:)

  • Cobi

    Od jezika i počinje, neće vas prisvojiti bugari i grci, već albanci, JADNI STE!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima