≫ 

Jedino mesto u Crnoj Gori u kojem nema korone: "Hranimo se zdravo, poštujemo mere"

Povoljna epidemiološka situacija posebno raduje jedinog lekara u opštini

  • 4
Šavnik, Crna Gora

Foto: Wikimedia/BuhaM

Šavnik je i dalje jedina "korona free" opština u Crnoj Gori, jer od 17. marta, kada su registrovani prvi slučajevi Kovid-19 u toj zemlji, niko od oko 2.000 stanovnika nije zaražen korona virusom.

Stanovnici Šavnika kažu da je to zato što su oni zdrav narod i zato što poštuju mere.

- Naroda mnogo nema, ne družimo se mnogo. Tako da smo do sad prošli dobro. Inače nikad nije zapamćeno da smo imali neku jaču epidemiju. Mi smo zdravi, zdravo se hranimo, zdravu prirodu imamo, reke, sve kod nas je lepo. Nema od virusa straha, kod nas virusa nema sigurno - kažu meštani.

Povoljna epidemiološka situacija posebno raduje jedinog lekara u Šavniku, Sanju Bušaj, koja se nada da će tako i ostati do kraja borbe sa novim virusom, pišu Vijesti.

- Inače su otporni. Nemamo nešto puno respiratornih infekcija uobičajenih. Verovatno da je to, sama otpornost, način života, rada, a onda i sama disciplinovanost. Smanjili su broj kontakata, poštuju mere distance, higijene ruku, manje se druže. Mislim da je sve to doprinelo - kazala je Bušaj.

Pod merama samoizolacije trenutno je u Šavniku pet osoba koje su došle iz Srbije i svi su dobro, bez simptoma. Doktorka Bušaj kaže da i oni poštuju mere i redovno je kontaktiraju. Dosadašnjim rezultatima u borbi sa koronom zadovoljni su i u lokalnoj upravi.

Šavnik, Crna Gora

Foto: Wikimedia/BuhaM

- Mogu da se zahvalim građanima Šavnika koji u potpunosti poštuju sve mere NKT-a, poštovali su do sada i pozivam ih da tako nastave u narednom periodu, jer je to jednini način da zaustavimo pojavu koronavirusa u našoj opštini - kazao je, Vlatko Vuković, predsednik Opštine Šavnik.

Vuković poziva i turiste da dođu u Šavnik, gde su im bezbedan boravak i odmor u netaknutoj prirodi zagarantovani.

Iako su, kako tvrde zdravi i otporni, zbog novog virusa koji je još uvek velika nepoznanica, doktorica Bušaj Šavničane poziva na oprez.

- Da se pridržavaju svega čega su se do sad pridržavali, kako bi do kraja ostali jedina korona free opština u državi - kazala je Bušaj.

Šavnik, kao jedina opština bez zaraženih korona virusom u Crnoj Gori, postao je inspiracija i za neobične napise na društvenim mrežama.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. avgust 2020 | 10:31

    Gledali smo taj Savnik u seriji "Dekna"kuce udaljene na 1km jedna o druge,lako se tu cuvati od korone sve krs i kamen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA